Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη χώρα μας, από 1/5/2017 μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί 3.256 κρούσματα ιλαράς (1.883 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα), με μεγαλύτερη συχνότητα στη Νότια Ελλάδα.
Στοιχεία σχετικά με την ιλαρά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του ΕΚΠΑ, με θέμα «Επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες)» από την κα Θεανώ Γεωργακοπούλου Παιδίατρο – Λοιμωξιολόγο, υπεύθυνη του Τμήματος Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Στη μεγάλη πλειονότητα πρόκειται για άτομα ελληνικής υπηκοότητας (Έλληνες Αθίγγανοι 60,7%, Έλληνες-Γενικός πληθυσμός 29,3%, Αλλοδαποί 10,0% ). Αφορά κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Τα περισσότερα κρούσματα ιλαράς είναι ανεμβολίαστα (80,2%).
Κρούσματα ιλαράς καταγράφονται και σε επαγγελματίες υγείας (130, ήτοι το 4,0%), εκ των οποίων, όπως ανέφερε η κα Γεωργακοπούλου ποσοστό 48% ήταν ανεμβολίαστοι έναντι της ιλαράς.
Τις τελευταίες εβδομάδες η επιδημία είναι σε ύφεση, με σταδιακή μείωση των δηλούμενων ανά εβδομάδα κρουσμάτων. Το ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένει σε κατάσταση ετοιμότητας και εγρήγορσης καθώς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη συνακόλουθη επικράτηση συνθηκών συγχρωτισμού ενδέχεται να επηρεαστεί η εξέλιξη της επιδημίας.
Ενόψει της επιδημικής έξαρσης ιλαράς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΑΔΑ: Ω893465ΦΥΟ-8ΘΝ) έχει αποφασίσει και συστήνει:
• τον άμεσο εμβολιασμό με το εμβόλιο ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων που δεν έχουν εμβολιαστεί με τις απαραίτητες δόσεις. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά (με τη μορφή μονοδύναμου εμβολίου ιλαράς ή μικτού εμβολίου MMR).
• τη διενέργεια της 1ης δόσης του εμβολίου MMR στην ηλικία των 12 μηνών και τη διενέργεια της 2ης δόσης τρεις (3) μήνες μετά την 1η δόση ή – εφόσον έχει παρέλθει το διάστημα αυτό– το ταχύτερο δυνατόν. Σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, η 2η δόση μπορεί να γίνει με μεσοδιάστημα τουλάχιστον 4 εβδομάδων από την 1η. Οι συστάσεις αυτές ισχύουν για όσο διάστημα η επιδημική έξαρση ιλαράς είναι σε εξέλιξη και μέχρι να εκδοθεί νεότερη απόφαση της Επιτροπής».

Η ενημερωτική καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ με μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε για την ιλαρά και προστατευόμαστε» (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ, αφίσα, ενημερωτικό φυλλάδιο και διαδικτυακό banner) είναι σε εξέλιξη και στοχεύει στην εντατικοποίηση των εμβολιασμών, στην εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας, στην ενίσχυση της επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου και στην συνεχιζόμενη εγρήγορση των τοπικών και εθνικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης