Ο ιδρώτας είναι μια απόλυτα φυσιολογική και υγιής αντίδραση του οργανισμού. Παράγεται σταθερά στον άνθρωπο -κατά μέσο όρο 12 γραμμ./ώρα- και εμφανίζεται άλλοτε με τη μορφή της άδηλης αναπνοής και άλλοτε με τη μορφή της εφίδρωσης.

Ως προστατευτικό, ψυκτικό και απεκκριτικό μέσο, ο ιδρώτας είναι ο ρυθμιστής της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματός μας. Για να εκκριθεί, ενεργοποιούνται γύρω στα 2,5 εκατομμύρια ιδρωτοποιοί αδένες, οι οποίοι κατανέμονται σε ολόκληρο το σώμα. Από αυτούς οι 25.000 βρίσκονται στην περιοχή της μασχάλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τόσο οι ιδρωτοποιοί όσο και οι υπόλοιποι αδένες στα πρώτα χρόνια της ζωής μας παράγουν ένα καθαρό άοσμο υγρό. Αργότερα, όμως, και με το τέλος της εφηβείας αλλάζει η χημική τους σύσταση.

Τι πρέπει να γνωρίζετε:

Γιατί ιδρώνουμε περισσότερο το καλοκαίρι;

Ο βασικός ρόλος του ιδρώτα είναι να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός μας στους 37 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, λοιπόν, όταν η εξωτερική θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ιδρώτας αυξάνεται. Αντίθετα, όταν κάνει κρύο, ελαττώνεται.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι δεν ιδρώνουν. Αληθεύει αυτό;

Όχι. Άλλωστε, κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ επιζήμιο για την υγεία τους. Ευτυχώς, όλοι ιδρώνουμε, αλλά σε διαφορετικό βαθμό, όχι μόνο για να ρυθμίζεται η θερμοκρασία μας, αλλά για να απομακρύνεται έτσι κι ένας μεγάλος αριθμός τοξινών που παράγει ο οργανισμός μας. Μερικοί αποβάλλουν 12 γραμμ. ιδρώτα/ώρα, ενώ άλλοι, κάτω από τις ίδιες συνθήκες, ιδρώνουν πέντε ή έξι φορές λιγότερο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης