Αποτελεσματική, απόλυτα ασφαλής και με μηδενικές επιπλοκές είναι η νέα ελάχιστα τραυματική χειρουργική θεραπεία με τη χρήση υπερήχων για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων.

Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 16ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο, όπως ανέφερε ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Αθήνας γενικός χειρουργός κ. Αναστάσιος Ξιάρχος, ο οποίος παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για 610 τέτοιες επεμβάσεις, «Πρόκειται για μία αναίμακτη, ελάχιστα τραυματική και με μηδενικές σχεδόν επιπλοκές θεραπεία, η οποία διαρκεί μισή ώρα και δίνει οριστικό τέλος στο επώδυνο πρόβλημα των αιμορροΐδων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι και το Ιούνιο του 2012, όπως ανέφερε ο κ. Ξιάρχος, χειρουργήθηκαν από την ομάδα του με τη νέα μέθοδο, για την αντιμετώπιση των αιμορροΐδων, 610 ασθενείς. Το σύνολο δε των ασθενών που έχουν χειρουργηθεί τα τελευταία 6 χρόνια ξεπερνά τους 1.000.

Σε όλους τους ασθενείς έγινε απολίνωση των αιμορροϊδικών κλάδων (6 μέχρι 11 αρτηρίες), ενώ αιμορροϊδοπηξία πραγματοποιήθηκε σε 460 ασθενείς, οι οποίοι εμφάνιζαν και βλεννογονική πρόπτωση.

Σε 450 ασθενείς η νάρκωση ήταν γενική ή ραχιαία, ενώ στους υπόλοιπους 60 η επέμβαση έγινε με μέθη (ελαφρά νάρκωση).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 43,3 +_ 12 χρόνια, ενώ οι 398 ήταν άνδρες και οι 212 γυναίκες.

Αιμορροϊδοπάθεια βαθμού ΙΙ είχαν 61 ασθενείς, βαθμού ΙΙΙ 360 και ΙV 189. Μετεγχειρητική αιμορραγία, που απαίτησε επανεπέμβαση υπήρχε σε 2 ασθενείς, μετεγχειρητική αιμορροϊδική θρόμβωση εμφάνισαν 8 ασθενείς, ενώ χρόνιο πόνο κανένας!

Αιμορροϊ8δική πρόπτωση ανέφεραν 44 ασθενείς, όμως αυτή επιβεβαιώθηκε σε 29 ασθενείς, η οποία ήταν ιδιαίτερα ήπια. Στους υπόλοιπους τα μορφώματα ήταν ιστικά ράκη (skin tags).

Συνολικά η αιμορραγία ελέγχτηκε αποτελεσματικά σε βάθος χρόνου σε 541 ασθενείς, ενώ η πρόπτωση σε 502. Υποτροπή η οποία απαίτησε επανεπέμβαση έγινε σε 12 ασθενείς.

«Η διαπρωκτική απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με συνοδό αιμορροϊδοπηξία (THD, Hal ) φαίνεται να αποτελεί μια αποτελεσματική ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για τη θεραπεία της αιμορροϊδοπάθειας, ενώ η νοσηλεία διαρκεί από λίγες ώρες μέχρι μία ημέρα» τόνισε ο κ. Ξιάρχος κλείνοντας την ομιλία του.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ – ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Όλοι οι άνθρωποι έχουν αιμορροΐδες στην περιοχή του πρωκτού. Πρόκειται για αιμοφόρα αγγεία, μικρές φλέβες και αρτηρίες, δηλαδή «σωληνάκια» που μεταφέρουν αίμα στην εν λόγω περιοχή. Κατά τη διάρκεια της αφόδευσης δρουν σαν προστατευτικά μαξιλάρια, στην περιοχή που βρίσκεται ο σφιγκτήρας, ο οποίος συγκρατεί τα κόπρανα αλλά και επιτρέπει τη δίοδό τους κατά την αφόδευση.
Επειδή η νόσος αυτή αφορά σε μία περιοχή του σώματος για την οποία το ευρύ κοινό πολλές φορές νιώθει άβολα να συζητήσει ή και να ενδιαφερθεί σοβαρά, ο ασθενής με αιμορροΐδες φθάνει στον γιατρό αργά, με προχωρημένα ενοχλήματα, χωρίς σωστή διάγνωση από ειδικό γιατρό. Τα συμπτώματα που δίνουν οι αιμορροΐδες είναι:
• πόνος στην περιοχή του πρωκτικού δακτυλίου
• αιμορραγία
• έκκριση βλέννης
• τοπικός ερεθισμός
• κνησμός
• ασυμπτωματική ή επώδυνη διόγκωση
• αίσθημα ατελούς αφόδευσης.

ΑΙΤΙΑ – ΔΙΑΓΝΩΣΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Πολλές είναι οι αιτίες που ενοχοποιούνται. Συγκεκριμένα:
– η δυσκοιλιότητα
– ο «δυτικός» τρόπος ζωής (άστατος τρόπος διατροφής, κρεατοφαγία, καθιστική ζωή, μειωμένη άσκηση, καθημερινό άγχος, διατροφή κ.λπ.)
– η εγκυμοσύνη
– η μεγάλη ηλικία
– ο έντονος βήχας, όπως στη βρογχίτιδα των χρόνιων καπνιστών
– η συχνή άρση βαρέων αντικειμένων σε κάποια επαγγέλματα
– η συνήθεια ορισμένων να σπαταλούν πολύ χρόνο στη λεκάνη της τουαλέτας
– η κληρονομική προδιάθεση.

Οι αιμορροΐδες, ανάλογα με το στάδιο εξέλιξής τους, διακρίνονται σε τέσσερα στάδια:

– 1ο: είναι οι αιμορροΐδες που δεν είναι εμφανείς, φαίνονται μόνο με το πρωκτοσκόπιο
– 2ο: είναι αυτές που προπίπτουν μέσα στον πρωκτό
– 3ο: αυτές που εξέρχονται έξω από τον πρωκτό και ανατάσσονται από τον ίδιο τον ασθενή με τη βοήθεια του δακτύλου του
– 4ο: αυτές που εξέρχονται και δεν ανατάσσονται εύκολα.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων των δύο αρχικών σταδίων είναι συντηρητική με κατανάλωση δημητριακών, αύξηση των φυτικών ινών και του νερού στη διατροφή (6-8 ποτήρια νερού και τουλάχιστον 30 γραμμαρίων φυτικής ίνας καθημερινά). Στα άλλα δύο στάδια απαιτείται επεμβατική μέθοδος.

Η νέα μέθοδος ενδείκνυται όμως και για τους τέσσερις βαθμούς αιμορροΐδων που προκαλούν προβλήματα και έχει ανακουφίσει εκατοντάδες χιλιάδες αιμορροϊδοπαθείς σε Ευρώπη και Αμερική.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης