Ζήσης Ψάλλας
Μια δημοσίευση από διεθνή ομάδα ερευνητών «προκαλεί» την κοινή πεποίθηση ότι η LDL, το λεγόμενο «κακό είδος» χοληστερόλης, προκαλεί καρδιακές παθήσεις. Να σημειωθεί ωστόσο ότι αυτή η ομάδα των ερευνητών εδώ και καιρό εκφράζει τον «σκεπτικισμό» της για το ρόλο της χοληστερόλης.
Η δημοσίευση στο περιοδικό Expert Review of Clinical Pharmacology αμφισβητεί επίσης τη χρήση των στατινών ως πρωτογενές εργαλείο πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες συνέπειες καθώς δεκάδες εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο λαμβάνουν στατίνες για να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης τους και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
«Έχουν διεξαχθεί δεκαετίες έρευνας για να εξαπατηθεί το κοινό και οι γιατροί να πιστεύουν ότι η LDL προκαλεί καρδιακή νόσο, όταν στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει» δήλωσε ο David Diamond, Ph.D., καθηγητής στα Τμήματα Ψυχολογίας και Μοριακής Φαρμακολογίας & Φυσιολογίας, και συν-συγγραφέας του άρθρου.
Ο Diamond πρόσθεσε: «Η έρευνα που έχει στοχεύσει στην LDL είναι τρομερά λανθασμένη. Όχι μόνο υπάρχει έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για αιτιώδη συνάφεια μεταξύ LDL και καρδιακής νόσου αλλά η στατιστική συσχέτιση που χρησιμοποίησαν οι υποστηριχτές των στατινών για να αποδείξουν τα οφέλη τους ήταν παραπλανητική».
Οι ερευνητές αυτοί -από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία- ανέφεραν πως η τρέχουσα αφήγηση πως η LDL προκαλεί καρδιοαγγειακές παθήσεις βασίζεται σε «παραπλανητικές στατιστικές, αποκλεισμό ανεπιτυχών δοκιμών και αγνοώντας πολλές αντιφατικές παρατηρήσεις».
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας με στατίνες ως μεθόδου πρωτογενούς πρόληψης έχει συζητηθεί εκτεταμένα εδώ και χρόνια. Το παρόν άρθρο αντικρούει τρεις πρόσφατα δημοσιευμένες ανασκοπήσεις που υποστηρίζουν το ρόλο της χοληστερόλης στις καρδιακές παθήσεις. Επίσης αντικρούει την αξία των στατινών στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.
Ενώ ο Diamond είναι προσεκτικός και δεν δίνει ιατρικές συμβουλές, είπε ότι ο στόχος του είναι να μοιραστεί αυτές τις πληροφορίες με τον κόσμο, έτσι ώστε οι άνθρωποι να έχουν περισσότερες πληροφορίες όταν σκέφτονται να λάβουν φάρμακα μείωσης της χοληστερόλης.
Νευροεπιστήμονας ο Diamond άρχισε να ερευνά τα θέματα διατροφής και καρδιακών παθήσεων πριν από μια δεκαετία, όταν διαγνώστηκε ότι διατρέχει υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακής νόσου και ο γιατρός του συνέστησε να παίρνει στατίνες. Με Ph.D. στη Βιολογία, μελέτησε την έρευνα για τις καρδιακές παθήσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η έμφαση στην LDL ως αιτία των καρδιαγγειακών παθήσεων δεν βασίστηκε σε υγιή έρευνα.

Ο Diamond έχει δημοσιεύσει έξι μελέτες για τις καρδιαγγειακές παθήσεις και είναι αντίπαλος της χρήσης των στατινών. Ο ίδιος ανέφερε ότι αντί να παίρνει στατίνες, έχασε τα περιττά κιλά του και βελτίωσε δραματικά τους δείκτες κινδύνου καρδιακής νόσου ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης