Ο Δημόσιος Οργανισμός Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) δημοσίευσε μια ανασκόπηση των πρόσφατων επιστημονικών μελετών αναφορικά με τις επιπτώσεις του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη Δημόσια Υγεία. Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες από πολλούς κλάδους συνεργάστηκαν προκειμένου να παρουσιάσουν τα συμπεράσματα της επιστήμης όσον αφορά στη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των νέων και των ενηλίκων, την ανταπόκριση της κοινής γνώμης σε αυτά, την επιτυχία του ατμίσματος στη διακοπή του καπνίσματος, τους κινδύνους για την υγεία και τον ρόλο της νικοτίνης.

Μεταξύ άλλων, τονίζεται το κατά πόσο λιγότερο βλαβερό είναι το άτμισμα από το κάπνισμα, τα μεγάλα ποσοστά επιτυχίας στη διακοπή του καπνίσματος λόγω αυτού του μέσου, ενώ προτείνεται στις δημόσιες αρχές να ενθαρρύνουν τους καπνιστές να το δοκιμάσουν. Τέλος, το PHE απευθύνει έκκληση στους καπνιστές και σε δημόσιους φορείς να ενεργήσουν βάσει των αποδεικτικών στοιχείων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα βασικά ευρήματα της επιστημονικής ανασκόπησης είναι ότι:

-Το άτμισμα παρουσιάζει μόνο ένα μικρό κλάσμα των κινδύνων του καπνίσματος και η πλήρης μετάβαση από το κάπνισμα στο άτμισμα συνεπάγεται σημαντικά οφέλη για την υγεία.
-Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να συμβάλλουν τουλάχιστον σε 20.000 επιτυχείς νέες διακοπές καπνίσματος, κάθε χρόνο και ενδεχομένως σε πολλές ακόμα.
-Η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συνδέεται με τα βελτιωμένα ποσοστά επιτυχίας διακοπής καπνίσματος κατά το τελευταίο έτος και με την επιτάχυνση της μείωσης των ποσοστών καπνίσματος σε ολόκληρη τη χώρα.
-Πολλές χιλιάδες καπνιστές πιστεύουν λανθασμένα ότι το άτμισμα είναι εξίσου επιβλαβές με το κάπνισμα. Περίπου το 40% των καπνιστών δεν έχουν δοκιμάσει ούτε μια φορά ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.
-Υπάρχει μεγάλη δημόσια παρεξήγηση σχετικά με τη νικοτίνη. Λιγότεροι από το 10% των ενηλίκων κατανοούν ότι οι περισσότερες από τις βλάβες στην υγεία από το κάπνισμα, ΔΕΝ προκαλούνται από τη νικοτίνη.
-Οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αγγίξει τα τελευταία χρόνια τα 3 εκατομμύρια.
-Τα ευρήματα (των ερευνών) δεν υποστηρίζουν την ανησυχία ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι μια πύλη εισόδου στο κάπνισμα μεταξύ των νέων. Τα ποσοστά καπνίσματος των νέων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να μειώνονται. Η τακτική χρήση είναι σπάνια και περιορίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε όσους έχουν καπνίσει.

Η επανεξέταση των αποδεικτικών στοιχείων του Public Health England έρχεται μόλις λίγες εβδομάδες μετά την αναφορά των ηλεκτρονικών τσιγάρων στις Εθνικές Ακαδημίες των Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής των ΗΠΑ. Το συμπέρασμά τους σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων διαπιστώνει επίσης ότι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, τα «ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να είναι εξαιρετικά λιγότερο επιβλαβή από τα τσιγάρα καπνού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του PHE στο πρωτότυπο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης