Η εγκυμοσύνη και οι ορμονικές αλλαγές που συνεχίζονται επί 12 εβδομάδες έπειτα από τον τοκετό, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Αν και οι πιθανότητες εμφράγματος στη διάρκεια της κυήσεως είναι πολύ χαμηλές – μόλις 1 ανά 16.000 κυήσεις – εξακολουθούν να είναι τρεις έως τέσσερις φορές περισσότερες απ’ ό,τι για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που δεν είναι έγκυοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, το έμφραγμα που εκδηλώνεται κατά την κύηση είναι συνήθως πιο σοβαρό και οδηγεί σε περισσότερες επιπλοκές, σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάσθηκε σε επιστημονικό συμπόσιο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, το οποίο διεξήχθη στο Σικάγο.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, η αύξηση του κινδύνου εμφράγματος οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές, στον αυξημένο όγκο αίματος και σε άλλες φυσιολογικές μεταβολές που συμβαίνουν στη διάρκεια της κυήσεως. Επιπλέον, το έμφραγμα κατά την εγκυμοσύνη συμβαίνει για διαφορετικούς λόγους απ’ ό,τι στον γενικό πληθυσμό.

Η κύρια αιτία εμφράγματος στον γενικό πληθυσμό είναι η αρτηριοσκλήρυνση (ή αθηροσκλήρωση), δηλαδή η στένωση των αρτηριών. Στις εγκύους, όμως, η αρτηριοσκλήρυνση ευθύνεται μόνο για το ένα στα τρία εμφράγματα, καθώς η συνηθέστερη αιτία τους είναι ο επονομαζόμενος στεφανιαίος διαχωρισμός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση αυτή σημαίνει πως διαχωρίζονται μεταξύ τους οι στοιβάδες που αποτελούν το τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών, με συνέπεια να εμποδίζεται η ροή του αίματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο στεφανιαίος διαχωρισμός είναι πάρα πολύ σπάνιος στις μη έγκυες γυναίκες.

Η διαφοροποίηση αυτή υποδηλώνει πως, σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον, ο παραδοσιακός τρόπος αντιμετώπισης του εμφράγματος μπορεί να μην είναι κατάλληλος για μία έγκυο.

«Έχουμε πολύ σαφείς οδηγίες για τη θεραπεία [του εμφράγματος] στον γενικό πληθυσμό, αλλά αυτές μπορεί να μην ισχύουν πάντοτε για τις γυναίκες με έμφραγμα σχετιζόμενο με την εγκυμοσύνη», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γιούρι Ελκάγιαμ, από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Διαβάστε περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης