Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το μέγεθος του πέους σχετίζεται με την υπογονιμότητα, ωστόσο ορισμένοι ειδικοί άσκησαν κριτική σ’ αυτό το συμπέρασμα λέγοντας ότι η έρευνα έχει ελαττώματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο για τη γονιμότητα στο Ντένβερ του Κολοράντο, οι άνδρες με μικρότερο πέος τείνουν να είναι λιγότερο γόνιμοι. Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γιούτα, με επικεφαλής τον ουρολόγο Δρ. Austen Slade, είπαν ότι οι άνδρες με προβλήματα υπογονιμότητας τείνουν να έχουν μικρότερο πέος. Αξιολόγησαν στοιχεία που αφορούσαν 815 άνδρες και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για τρία χρόνια ενώ προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν. Βάσει των στοιχείων, οι άνδρες με υπογονιμότητα είχαν πέος με μέσο μήκος 12,4 εκατοστά ενώ οι γόνιμοι άνδρες είχαν 13,3 εκατοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη αγνόησε εντελώς το ρόλο της γυναίκας​Αλλά μπορεί μια διαφορά 0,9 εκατοστών να παίζει ρόλο στην ικανότητα αναπαραγωγής; Ο Slade είπε ότι μπορεί η διαφορά να μην φαίνεται σημαντική αλλά στατιστικά είναι αξιοσημείωτη. Και ερμήνευσε το εύρημα λέγοντας ότι τα κοντύτερα πέη ίσως είναι μια ένδειξη προβλημάτων γονιμότητας.

Άλλοι ειδικοί όμως επισημαίνουν ότι τα σπερματοζωάρια δημιουργούνται στους όρχεις και όχι στο πέος. Ανέφεραν επίσης ότι η μελέτη έχει μια σειρά ελαττωμάτων και θα μπορούσε να ωθήσει τους άνδρες με υπογονιμότητα να κάνουν περιττές ιατρικές ενέργειες.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα της μελέτης είναι πρώτα απ’ όλα ότι δεν πέρασε από έλεγχο άλλων ειδικών όπως συνηθίζεται όταν δημοσιεύεται σε ένα ιατρικό περιοδικό, κι αυτό διότι δεν δημοσιεύθηκε. Αντ’ αυτού, τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συνέδριο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χωρίς βιολογική βάση

Ο Δρ Daniel Kort, ειδικός στην αναπαραγωγική ενδοκρινολογία και τη γονιμότητα ανέφερε πως δεδομένου ότι η μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί, η αξία της δεν μπορεί να προσδιοριστεί. Ο ίδιος είπε: «Υπάρχουν πολλοί στατιστικοί παράγοντες – π.χ. το μέγεθος του δείγματος και η κατανομή του – που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον προσδιορισμό της εγκυρότητας».

Ένας άλλος ειδικός, ο ουρολόγος Δρ Paul Turek, επιστημονικός διευθυντής της The Turek Clinics στο Λος Άντζελες, έχει παρόμοιες αμφιβολίες. Ο Turek είπε ότι η μελέτη περιέχει πολλές μεροληψίες για να είναι “έστω και ελάχιστα πιστευτή” συμπεριλαμβανομένων των διαφορών στην ηλικία, τη φυλής και άλλων παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα. Η μελέτη αγνόησε εντελώς το ρόλο της γυναίκας, καθώς οι γυναίκες θα μπορούσαν να είναι η αιτία για την οποία τα ζευγάρια της μελέτης ήταν άτεκνα.

«Αυτή η μελέτη είναι περίεργη, και αυτό είναι όλο» δήλωσε ο Turek στο site Healthline. «Δεν έχει καμία βιολογική λογική». Και πρόσθεσε πως εάν ένα εκατοστό του μήκους του πέους είχε τόσο μεγάλη σημασία για τη γονιμότητα του ανθρώπου «θα είχαμε εξαφανιστεί ως είδος». Ο ειδικός κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η αδημοσίευτη μελέτη μπορεί να προκαλέσει περιττές ανησυχίες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης