Οι υπέρβαρες γυναίκες μπορούν σήμερα να ρίξουν το βάρος της ευθύνης στην κλιμακτήριο, αφού, σύμφωνα με νέα έρευνα, φαίνεται να κόβει τη διάθεσή τους για άσκηση.

Η δρ. Αμάντα Σάϊσμπερ-Σάλης από το Garvan Institute of Medical Research του Σίδνεϊ δήλωσε συγκεκριμένα: «Εκείνο το οποίο διαπιστώθηκε με την έρευνα είναι ότι η εμμηνόπαυση κόβει απότομα τη διάθεση των γυναικών στα πενήντα και τα εξήντα τους για γυμναστική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν την εμμηνόπαυση ελαττώνουν δραστικά κάθε σωματική δραστηριότητα. Αποτέλεσμα να μειώνεται η «δαπάνη ενέργειας». Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι συνήθειες διατροφής μένουν οι ίδιες, η συσσώρευση βάρους είναι αναπόφευκτη.

Αυτός είναι και ένας λόγος που η συμβουλή των γιατρών είναι να μειωθούν οι ποσότητες φαγητού και να γίνει προσπάθεια άσκησης στην περίοδο της εμμηνόπαυσης. Γιατί, ως γνωστόν, το πάχος όταν εγκατασταθεί, δεν φεύγει εύκολα. Εκτός από την αισθητική πλευρά του θέματος, υπάρχει και αυτή της υγείας, σύμφωνα με τους γιατρούς. Πάχος γύρω από τη μέση και το στομάχι, μπορεί να προκαλέσει καρδιοαναπνευστικά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η ορμονοθεραπεία μπορεί να προστατεύσει τις γυναίκες από τη συσσώρευση πάχους κατά την εμμηνόπαυση. Υπάρχει, όμως, η μερίδα των επιστημόνων που είναι κάθετα αντίθετοι σ’ αυτήν, καθώς και οι σχετικές μελέτες που δίνουν μικτά μηνύματα αναφορικά με την ασφάλεια της μεθόδου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης