Σχεδόν ένας στους πέντε Ρώσους έχει κάνει χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ωστόσο μεταξύ αυτών που έχουν προσφύγει στην ομοιοπαθητική είναι αρκετοί που δεν την εμπιστεύονται ως θεραπευτική μέθοδο, όπως δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης (WCIOM).

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 74% των Ρώσων, γνωρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ομοιοπαθητική μέθοδο θεραπείας, μεταξύ αυτών το 58% έχουν ακούσει κάτι για την ομοιοπαθητική, ενώ το 25% των ερωτηθέντων δεν γνωρίζουν τι είναι ομοιοπαθητική. Το 54% των Ρώσων ποτέ δεν έχει κάνει χρήση ομοιοπαθητικών φαρμάκων, ενώ το 19% δήλωσε ότι έχουν κάνει χρήση οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειας τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως διευκρινίζει το VICIOM το 25% που γνωρίζουν την ομοιοπαθητική δηλώνουν ότι εμπιστεύονται τις μεθόδους της (εκ των οποίων το 5% τις εμπιστεύεται πλήρως) , ενώ το 59% δεν την εμπιστεύεται. Από όσους έχουν προσφύγει στην ομοιοπαθητική, το 62% την εμπιστεύονται ως μέθοδο, ενώ το 37% δεν την εμπιστεύονται.

Στο ερώτημα τι σας κάνει να δυσπιστείτε στην ομοιοπαθητική, το 14% απάντησε η ελλιπής πληροφόρηση για την μέθοδο αυτή, το 9% ότι δεν είναι αποτελεσματική , το 5% ότι την θεωρούν τσαρλατανισμό, ενώ το 8% ότι εμπιστεύεται την παραδοσιακή ιατρική. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 2-6 Οκτωβρίου έγινε τηλεφωνικά σε δείγμα 1800 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω.

Πρόσφατα η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών είχε κατατάξει την ομοιοπαθητική στην κατηγορία της ψευδοεπιστήμης και στην σχετική έκθεση που είχε διατυπώσει αρμόδια επιτροπή της συνιστάται στο υπουργείο Υγείας να αποσύρει όλα τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα από τα δημόσια θεραπευτικά ιδρύματα και να μην περιλαμβάνεται η ομοιοπαθητική στις προδιαγραφές παροχής ιατρικής βοήθειας. Από την πλευρά της, η υπουργός Υγείας Βερονίκα Σκαβαρτσόβα έχει δώσει εντολή να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα καταθέσει προτάσεις, ως προς την θέση της ομοιοπαθητικής στην Ρωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης