Εμβόλιο κατά του Έμπολα πρόσφερε 100% προστασία απέναντι στον ιό σε κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Γουινέα, μια σκληρά χτυπημένη από τη θανατηφόρα επιδημία χώρα της Αφρικής.

Αυτό ανακοίνωσαν ερευνητές και αξιωματούχοι σήμερα Παρασκευή, εξαγγέλλοντας την «αρχή του τέλους» για τον ιό Έμπολα.Κανείς από την εμβολιασμένη ομάδα δεν μολύνθηκε από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κόσμος βρίσκεται προ ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά του Έμπολα, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα της πρώτης δοκιμής του εμβολίου VSV-ZEBOV σε ανθρώπους που ζουν σε ζώνη υψηλού κινδύνου. 

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά υποσχόμενη εξέλιξη» πρόσθεσε η επικεφαλής του ΠΟΥ Margaret Chan. «Ένα αποτελεσματικό εμβόλιο θα είναι ακόμη ένα πολύ σημαντικό εργαλείο τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές επιδημίες του Έμπολα».

Περίπου 28.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στη Γουινέα, στη Σιέρα Λεόνε και στη Λιβερία, στη χειρότερη επιδημία του ιού που έχει καταγραφεί στην ιστορία, κατά τον ΠΟΥ, με πάνω από 11.000 νεκρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το VSV-ZEBOV μπορεί να γίνει το πρώτο αδειοδοτημένο κατά μιας ασθένειας που δεν έχει καμία εγκεκριμένη θεραπεία ή αντιμετώπιση.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο προσφέρει «100% προστασία έναντι του Έμπολα ύστερα από μία περίπου εβδομάδα», όπως δήλωσε ο ερευνητής Sven Trelle από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Η μέθοδος των κλινικών δοκιμών

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών -που είχαν την υποστήριξη της μεγάλης φαρμακευτικής Merck, του ΠΟΥ και των κυβερνήσεων του Καναδά, της Νορβηγίας και της Γουινέας- 4.123 άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εμβολιάστηκαν με το που κάποιο κοντινό τους πρόσωπο αρρώστησε από τον θανατηφόρο αιμορραγικό πυρετό.

Κανείς από την εμβολιασμένη ομάδα δεν μολύνθηκε από τον ιό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet».

Μια δεύτερη ομάδα 3.528 ατόμων εμβολιάστηκαν τρεις εβδομάδες μετά την πιθανή έκθεσή τους στον ιό. Από αυτά τα άτομα η σχετική μελέτη αναφέρει ότι 16 κόλλησαν τον Έμπολα, αλλά εντός 6 ημερών από τον εμβολιασμό οι υπόλοιποι εμφανίστηκαν επίσης πλήρως ανοσοποιημένοι.

«Πράγματι, κανείς εμβολιασθείς δεν ανέπτυξε συμπτώματα πέραν των 6 ημερών μετά τον εμβολιασμό, ανεξαρτήτως αν ο εμβολιασμός έγινε άμεσα ή καθυστερημένα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

«Τα αρχικά αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να περιορίσει αποτελεσματικά τη περαιτέρω εξάπλωση του ιού Έμπολα» προσθέτει ανακοίνωση του Πανεπιστημίου της Βέρνης, το οποίο συμμετείχε στην έρευνα.

Ενθουσιασμένοι οι επιδημιολόγοι

«Είναι μεγάλη είδηση – η πλέον υποσχόμενη ιατρική εξέλιξη μέχρι στιγμής στον συνεχιζόμενο αγώνα για ανάσχεση του Έμπολα» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Benjamin Neuman, ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ, ενώ ο Peter Smith από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «πολύ συναρπαστικά». 

«Δείχνουν» πρόσθεσε ο ειδικός «ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο κατά του Έμπολα μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικό για την προστασία (…) μεταξύ εκείνων που έχουν στο άμεσο περιβάλλον τους κάποιο κρούσμα του Έμπολα». 

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο
Επιμέλεια: Βάννα Μπρούσαλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης