Η περίπτωση της Α.Β απο την Χαλκίδα που ζητούσε να γεννήσει φυσιολογικά μετά από καισαρική τομή σε δημόσια δομή και εν τέλει γέννησε μόνη της, στο σπίτι με τον άνδρα της, ευαισθητοποίησε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι υπέβαλλαν στον Υπουργό Υγείας σχετική ερώτηση.

Το θέμα είχε αναδείξει το zougla.gr  (διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα εδώ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κείμενο της ερώτησης των 6 βουλευτών:

Αθήνα, 6/03/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς τον κ.Υπουργό Υγείας

Θέμα: Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική τομή (ΦυΤΜΑΚ) στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Πρόσφατα έλαβα γνώση της από 23/02/2018 επιστολής μίας κυοφορούσας γυναίκας, την οποία κοινοποίησε το Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας – ΟVO Hellas.

Σε αυτή την επιστολή, η γυναίκα, που διανύει τον έβδομο μήνα της εγκυμοσύνης της, εκφράζει την απόγνωσή της, διότι κανένας μαιευτήρας – γυναικολόγος σε Δημόσιο Μαιευτήριο δεν την αναλαμβάνει προκειμένου να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό, καθώς έχει ήδη μία καισαρική τομή από τον πρώτο της τοκετό.

Και όλα αυτά, παρά τις εξελίξεις στο χώρο της μαιευτικής βάσει των οποίων “γυναίκες με ιστορικό χαμηλής εγκάρσιας καισαρικής τομής, χωρίς επιπλοκές θα πρέπει να είναι υποψήφιες για κολπικό τοκετό σε μια επόμενη κύηση χωρίς επιπλοκές και εφόσον δεν υπάρχει κάποια αντένδειξεις” (Πρωτόκολλο Ελληνικής Μαιευτικής Γυναικολογικής Εταιρείας – ΕΜΓΕ).

Η εν λόγω κυοφορούσα καταγγέλλει, πως συνολικά τα Δημόσια Νοσοκομεία αρνούνται να προβούν σε φυσιολογικό τοκετό μετά από καισαρική, ακόμα και όταν υφίστανται όλες οι απαραίτητες ιατρικές προϋποθέσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Υφίσταται, πράγματι, άρνηση των μαιευτήρων – γυναικολόγων των Δημοσίων Νοσοκομείων να εφαρμόσουν τη μέθοδο του Φυσιολογικού Τοκετού Μετά από Καισαρική (ΦυΤΜΑΚ) και εάν ναι, προτίθεται ο κ. Υπουργός να λάβει άμεσα μέτρα υπέρ της προτίμησης του φυσιολογικού τοκετού, με δεδομένα τα αδικαιολογήτως υψηλά ποσοστά καισαρικών τομών στη χώρα μας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Μεγαλοοικονόμου Θεοδώρα
Καστόρης Αστέριος
Μανίος Νικόλαος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Σκούφα Ελισσάβετ»

Η περίπτωση της Α.Β. είχε έρθει στο φως της επικαιρότητας μετά από καταγγελία της Παρατηρητήριο Μαιευτικής Βίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης