Προκηρύχθηκαν επτά δομές για να γίνουν κέντρα ημέρας και οικοτροφεία τελικού σταδίου για ασθενείς με άνοια, δηλώνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αλτσχάιμερ, καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη.

Μιλώντας στην εκπομπή «104,9 Μυστικά Υγείας» του ΑΠΕ, η κα Τσολάκη είπε: «Οι φάκελοι άνοιξαν στις 27 Αυγούστου και τα κέντρα ημέρας είναι σε Κοζάνη, Ιωάννινα (όπου δεν υπήρχαν μέχρι τώρα Κέντρα Ημέρας), Λάρισα, Καλαμάτα, όπου εκεί θα γίνει και οικοτροφείο για ασθενείς τελικού σταδίου, όπως επίσης οικοτροφείο θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, ένα ακόμη κέντρο ημέρας θα γίνει είτε στην Κόρινθο είτε στην Πάτρα. Έχουν κατατεθεί οι φάκελοι στη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και έχει αναλάβει τριμελής επιτροπή την εξέτασή τους, γιατί για καθένα από αυτά τα Κέντρα κατέθεσαν υποψηφιότητα περισσότερες από μία ΜΚΟ. Επομένως, οι αρμόδιοι θα επιλέξουν την καλύτερη υποψηφιότητα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλη αυτή η προσπάθεια αποτελεί μεγάλη πρόοδο για την Ελλάδα, καθώς οι δομές για την άνοια είναι πολύ λίγες, τονίζει η κα Τσολάκη και συμπληρώνει:

«Φιλοδοξία του Εθνικού Παρατηρητηρίου και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ είναι να δημιουργηθεί σε κάθε μεγάλη πόλη ένα Κέντρο Ημέρας».

Για τη χρηματοδότηση αυτών των δομών η κα Τσολάκη αναφέρει ότι στην αρχή γίνεται με χρήματα της Ε.Ε., δηλαδή με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2013-2020, και στη συνέχεια θα χρηματοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας.

Αυξάνονται διεθνώς οι πάσχοντες από άνοια

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τελευταία μελέτη για την Ελλάδα διαπιστώνει ότι ένα 5% του πληθυσμού έχει άνοια, σύμφωνα με την καθηγήτρια Νευρολογίας.

«Γενικά φαίνεται ότι αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών διεθνώς, κι ενώ το 2015 η Παγκόσμια Εταιρεία Αλτσχάιμερ έλεγε ότι είχαμε 47 εκατομμύρια, στην εφετινή της αναφορά, με αφορμή τον Παγκόσμιο Μήνα Αλτσχάιμερ που διανύουμε, μας λέει ότι τώρα πια έχουμε 50 εκατομμύρια ασθενείς και το 2050 θα φτάσουν τα 150 εκατομμύρια κι όχι τα 130, όπως υπολογιζόταν στην αναφορά του 2015».

Η αύξηση των ασθενών, όπως υπογραμμίζει η κα Τσολάκη, αποδίδεται στην αύξηση του μέσου όρου ζωής και στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Στροφή της έρευνας στα φυτικά προϊόντα λόγω υψηλού κόστους των φαρμάκων

Όσον αφορά στη θεραπεία, έχουν γίνει πολλές μελέτες με μονοκλωνικά αντισώματα, που στόχο έχουν τη βήτα αμυλοειδή πρωτεΐνη (σ.σ.: αυτή η πρωτεΐνη δημιουργεί πλάκες που συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και η αύξηση αυτών των πλακών σχετίζεται με επιδείνωση της νόσου).

«Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες απέτυχαν, αν και τρέχουν ακόμα κάποιες σε πρώιμα στάδια, και περιμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα. Επίσης, τρέχουν κι άλλες μελέτες, πάλι με μονοκλωνικά αντισώματα, που στοχεύουν σε μία άλλη πρωτεΐνη, την TAU πρωτεΐνη, που και αυτή σχετίζεται με τη νόσο».

Αν πάντως αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικά κάποια από αυτά τα μονοκλωνικά αντισώματα που μελετώνται, τότε το κόστος θα ανεβεί πάρα πολύ, γιατί ένα μονοκλωνικό αντίσωμα κοστίζει 1.000 ευρώ τον μήνα, ανά ασθενή, τονίζει η κα Τσολάκη και προσθέτει ότι σε αυτήν την περίπτωση οι φτωχές χώρες δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν σε τόσο μεγάλο κόστος.

Κλινική μελέτη με φυτικές ουσίες σε ασθενείς που βρίσκονται στο προστάδιο της νόσου

Η κα Τσολάκη είπε ακόμα ότι ήδη τον Μάιο του 2018 ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα για την επίδραση του αγουρέλαιου σε ασθενείς που βρίσκονται στο προστάδιο της νόσου, όπου, όπως σημείωσε, διαπιστώθηκε πολύ μεγάλη διαφορά σε σχέση με το λάδι που κυκλοφορεί στην αγορά.

«Μελετούμε το τσάι του βουνού και την αλόη, κι επίσης έχει εγκριθεί ένα πρόγραμμα που καταθέσαμε στην Περιφέρεια Ηπείρου, όπου εκεί υπάρχουν πάρα πολλά φυτά, τα οποία θεωρούνται θεραπευτικά. Έχουμε καταθέσει μία πρόταση, έτσι ώστε να βρούμε το μείγμα των φυτικών προϊόντων, το οποίο θα έχει στόχο όλους τους παθογενετικούς μηχανισμούς. Αυτήν τη στιγμή υπολογίζουμε ότι αυτοί οι μηχανισμοί που αποτελούν την αιτία του Αλτσχάιμερ είναι 12» επεσήμανε και συμπλήρωσε:

«Θα βρούμε τις ανάλογες φυτικές ουσίες, που έχει αποδειχθεί ότι έχουν στόχο αυτούς τους μηχανισμούς και σε συνεργασία με την έδρα της Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών θα κάνουμε δοκιμή σε ασθενείς που δεν έχουν Αλτσχάιμερ, αλλά βρίσκονται στο προστάδιο της νόσου. Θέλουμε να δούμε αν πράγματι τα αποτελέσματά μας από τα φυτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχα αποτελέσματα με τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Πηγή: tribune.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης