Έρευνα που διεξήχθη από την Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου του βόλου σχετικά με τα περιστατικά δηλητηριάσεων παιδιών που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο το 2016 και τον πρώτο μήνα του 2017, αποκάλυψε πως το συνηθέστερο αίτιο που προκαλεί δηλητηρίαση στα παιδιά είναι τα φάρμακα (36%), ακολουθούν ο καπνός (26%) και τα προϊόντα οικιακής χρήσης (26%), και άλλα αίτια π.χ. ουσίες που περιέχονται σε παιχνίδια (12%).

Η εποχή δεν φάνηκε να επηρεάζει την επιρρέπεια σε ατυχήματα, καθώς για το 2016 τα ποσοστά εμφάνισης είναι ισοδύναμα (—25%) στη διάρκεια του χρόνου. Όλα τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Δηλητηριάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από τα 83 παιδιά που νοσηλεύθηκαν με αιτία δηλητηρίαση τα 47 (57%) ήταν αγόρια. Διαχωρίστηκαν σε 4 ηλικιακές ομάδες: (0-1 έτος, 1-2 ετών, 2-6 ετών και —6 ετών). Παρατηρήθηκε εμφανής υπεροχή της επίπτωσης των ατυχημάτων στις ηλικίες 1-2 και 2-6 ετών με 80% συνολική εμφάνιση, ενώ οι ηλικίες 0-1 ετών (7%) και —6 ετών (13%) εμφανίζονται σπανιότερα. Κύρια κατηγορία τοξικής ουσίας στις ηλικιακές ομάδες 0-1 έτος και 1-2 ετών είναι ο καπνός και τα προϊόντα του, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες η λήψη φαρμάκων (ακούσια ή εκούσια).

Η έρευνα διεξήχθη από τους εξής: Κωνσταντίνος Τσάκος, Γεωργία Πέτρου, Δήμος Βατίδης, Μαριέττα Σαρηγιάννη, Δήμητρα Παπακυρίτση, Ελένη Ατματζίδου, Σοφία-Δήμητρα Μπαμπαλίτσα, Μαρία Γ. Γιαννίκη, Κυριακή Βελαλή, Ελένη Καρακεκέ, Μαρία Λάμπρη, Θεόδωρος Τσικρίκας, Βασίλειος Βλαχόπουλος, Αναστασία Αναστασίου-Κατσιαρδάνη (διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής).

Απόπειρες αυτοκτονίας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημαντικό εύρημα είναι το γεγονός ότι από το σύνολο των περιστατικών μόνο σε 1 υπήρξαν επιπλοκές, το οποίον παρέμεινε έξι 24ωρα, και εξήλθε χωρίς επιπλοκές. Τέλος, σημειώθηκαν έξι περιστατικά εφήβων, με εκούσια λήψη φαρμάκου, τα 5 αφορούν απόπειρες αυτοκτονίας και είναι όλα κορίτσια, ενώ ένα αγόρι, έκανε χρήση εξαρτησιογόνου ουσίας.

Συμπερασματικά αναφέρεται πως «μεγαλύτερη επιρρέπεια σε ακούσια κατάποση τοξικής ουσίας έχουμε στην ομάδα «1-6 ετών», με μικρή υπεροχή των αγοριών και κυρίαρχα αίτια τα φάρμακα και τον καπνό, καθώς και τα προϊόντα οικιακής χρήσης (ανάλογα την ηλικιακή ομάδα), γι’ αυτό και απαιτείται να σφραγίζονται με ασφάλεια και να φυλάσσονται σε μη προσβάσιμες θέσεις για τα παιδιά.

Τέλος, απαιτείται μεγαλύτερη επαγρύπνηση και επικοινωνία με την κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των εφήβων, οι οποίοι εύκολα παρασύρονται και ιδιαίτερα όταν υπάρχουν προβλήματα στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, αλλά και γιατί ο κίνδυνος της απόπειρας αυτοκτονίας είναι αυξημένος εξαιτίας της αυξημένης επίπτωσης κατάθλιψης, σε αυτή την ηλικία, σύμφωνα με τους παιδοψυχιάτρους.

Πηγή: e-thessalia.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης