Μόλις ρωτήσεις κάποιον αν γνωρίζει τα κράνα, αμέσως θα σου απαντήσει καταφατικά και τις περισσότερες φορές θα σου πει «… βέβαια, τα cranberries!» Όχι… δεν είναι τα cranberries! H αλήθεια είναι πως, αν ψάξετε στο Διαδίκτυο, επικρατεί μεγάλη σύγχυση ανάμεσα σε αυτά τα δύο είδη, αλλά είναι δύο τελείως διαφορετικά φρούτα.

Τα cranberries είναι ένα είδος μύρτιλλων που ουσιαστικά βοηθούν έναντι των συχνών λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, ενώ τα κράνα βοηθούν πολύ στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού και πεπτικού συστήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα κράνα έχουν μία υπέροχη γλυκόξινη γεύση και τα βρίσκουμε κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στις ορεινές περιοχές. Είναι γνωστά για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες κατά των καρδιακών παθήσεων, του κοιλόπονου, των πόνων της περιόδου, κατά των στομαχικών και εντερικών διαταραχών, ως χωνευτικό ή ακόμα και ως τονωτικό κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Διαθέτουν εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά, ανθοκυανίνες και φλαβονοειδή, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια ανάπτυξης και ωρίμανσης του καρπού. Είναι πολύ πλούσια σε σίδηρο (Fe), βιταμίνη Ε και C, καροτίνη, πηκτίνη και τανίνες. Υπάρχουν, μάλιστα, αναλύσεις που δείχνουν ότι τα κράνα είναι πολύ πιο πλούσια σε βιταμίνη C από άλλους καρπούς που έχουν παρόμοιο σχήμα και χρώμα.

Η κρανιά έχει συμπεριληφθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στις εναλλακτικές καλλιέργειες και απευθύνεται σε αγρότες των ορεινών και ημιορεινών περιοχών με σημαντικότερο στοιχείο ότι η καλλιέργειά της δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με φυτοφάρμακα και λιπάσματα και μπορεί να εκμεταλλευτεί και στους εγκαταλελειμμένους αγρούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν, λοιπόν, κάποιος από εσάς δεν έχει δοκιμάσει ακόμη κράνα, θα πρέπει να το πράξει γρήγορα και σίγουρα να τα συμπεριλάβει και στο πρόγραμμα της διατροφής του.

Πηγή: dietplus.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης