Για το 2019 προβλέπεται αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 45 εκατομμύρια ευρώ (βάσει της σύνδεσης του προϋπολογισμού με το ΑΕΠ), που θα μειώσει το clawback, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας κ. Γιώργος Γιαννόπουλος μιλώντας στο 9ο Pharma & Health Conference.
Παράλληλα, ο κ. Γιαννόπουλους επανέλαβε πως αναμένεται να νομοθετηθεί η κατάργηση της β’ ανατιμολόγησης, συγκρατώντας με αυτό τον τρόπο τις τιμές στα ίδια επίπεδα. Διαφοροποιήσεις, επίσης, αναμένονται στην διαδικασία της τιμολόγησης αυτής καθαυτής.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, εξετάζεται το σενάριο η τιμολόγηση να γίνεται βάσει ενός καλαθιού χωρών-μελών της Ευρωζώνης. Στις αλλαγές έρχεται να προστεθε και η θέσπιση κατώτερης τιμής βάσει τους κόστους ημερήσιας θεραπείας.
«Στον εξορθολογισμό αυτού του πλαισίου θα συμβάλλει η ομογενοποίηση της τιμής των ίδιων γενοσήμων» τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, προσθέτοντας πως στη συζήτηση έχει τεθεί και το πώς θα διαμορφώνεται η τιμή του γενοσήμου όταν χάνεται η τιμή του πρωτοτύπου. Επιπλέον, αναμένεται να επικαιροποιηθούν 10 από τα 51 πρωτόκολλα που έχουν ανέβει στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε και στην πρόταση του Υπουργείου για θέσπιση κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι οι όποιες αλλαγές δεν πρόκειται να συνοδευτούν από αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ακόμη, επανεξετάζεται το rebate 25% στα νέα φάρμακα.

«Υπάρχει ένα θέμα δίκαιης κατανομής του clawback» συμπλήρωσε ο κ. Γιαννόπουλος σημειώνοντας πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα φέρει ένα ολοκληρωμένο νομοθέτημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης