Ζήσης Ψάλλας

Ότι ο διαβήτης και ο καρκίνος συνδέονται με κάποιο τρόπο δεν είναι καινούργια ιδέα αλλά επιβεβαιώθηκε πέραν κάθε αμφιβολίας μόλις το 2018. Μια σημαντική μετα-ανάλυση 47 μελετών που δημοσιεύθηκε νωρίτερα εφέτος κατέληξε σε ένα τεκμηριωμένο συμπέρασμα: ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει καρκίνο. Οι συγγραφείς της μετα-ανάλυσης είπαν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο από τους άνδρες.
Τώρα, δύο νέες μελέτες που παρουσιάσθηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη στο Βερολίνο (1 έως 5 Οκτωβρίου 2018) βρήκαν επίσης ότι οι διαβητικοί τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνους.
Μια σουηδική μελέτη ανέλυσε σε βάθος επταετίας στοιχεία για 457.000 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2, και έκανε τη σύγκριση με 2,23 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς διαβήτη. Η μελέτη έδειξε ότι ο διαβήτης συνδέεται με τουλάχιστον 11 καρκίνους. Σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους, οι διαβητικοί έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά:
• 231% για τον καρκίνο του ήπατος,
• 119%, για τον καρκίνο του παγκρέατος,
• 78% για τον κίνδυνο της μήτρας,
• 56% για τον καρκίνο του πέους,
• 45% για τον καρκίνου των νεφρών,
• 32% για τον καρκίνου της χοληδόχου κύστης,
• 21% για τον καρκίνο του στομάχου,
• 20% για τον καρκίνου του παχέος εντέρου και τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης,
• 5% για τον καρκίνο του μαστού.
Επίσης, όσοι διαβητικοί έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο, έχουν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού και 29% από τον καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με τους μη διαβητικούς καρκινοπαθείς.
Παρά την αύξηση του σχετικού κινδύνου, ο απόλυτος κίνδυνος για ένα διαβητικό να γίνει καρκινοπαθής παραμένει μικρός, είπαν οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας δεν υποδηλώνουν ότι όλοι όσοι πάσχουν από διαβήτη θα αναπτύξουν καρκίνο αργότερα» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Hulda Hrund Bjornsdottir, από το Σουηδικό Εθνικό Μητρώο Διαβήτη. Ούτε σημαίνουν απαραίτητα ότι ο διαβήτης προκαλεί με κάποιο τρόπο καρκίνο. Αντ’ αυτού, «ο διαβήτης και ο καρκίνος μοιράζονται ορισμένους παράγοντες κινδύνου που μπορεί να συμβάλουν σε αυτές τις παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καπνίσματος και της διατροφής» πρόσθεσε η ειδικός.
Μια άλλη μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ ανέλυσε σε βάθος επίσης επταετίας στοιχεία για σχεδόν 177.000 άτομα με διαβήτη τύπου 2 και τα συνέκρινε με 853.000 υγιή άτομα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι διαβητικοί κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν καρκίνο και να πεθάνουν πρόωρα. Ο κίνδυνος αφορούσε κυρίως τους καρκίνους του εντέρου, των νεφρών, του παγκρέατος, του μαστού και του ενδομητρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης