Η σωματική άσκηση μεγάλης έντασης, που γίνεται τρεις φορές την εβδομάδα, μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που η έντονη άσκηση δοκιμάζεται σε ασθενείς με Πάρκινσον και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Η μέτριας έντασης άσκηση, όμως, δεν φέρνει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Πάρκινσον είναι η δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσος μετά το Αλτσχάιμερ και οι ασθενείς προοδευτικά εκδηλώνουν ολοένα και μεγαλύτερη απώλεια ελέγχου των μυών τους, τρέμουλο, ακαμψία, βραδύτητα κινήσεων, έλλειψη ισορροπίας κ.ά. Καθώς η νόσος επιδεινώνεται, ο ασθενής μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει, να περπατήσει και να κάνει απλές καθημερινές εργασίες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι εμφανίζουν τη νόσο μετά την ηλικία των 60. Επειδή τα φάρμακα κατά της νόσου έχουν παρενέργειες και μειωμένη αποτελεσματικότητα με το πέρασμα του χρόνου, οι γιατροί αναζητούν νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικοθεραπείας Ντάνιελ Κόρκος, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας «JAMA Neurology», πραγματοποίησαν μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή με 128 ασθενείς έως 80 ετών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι συμμετέχοντες χωρίσθηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η μία έκανε άσκηση μεγάλης έντασης, η δεύτερη μέτριας έντασης και η τρίτη δεν ασκείτο καθόλου. Ύστερα από έξι μήνες αξιολογήθηκαν τα συμπτώματα των ασθενών και συγκρίθηκαν με εκείνα που είχαν προτού ξεκινήσει η μελέτη.

Διαπιστώθηκε ότι σε όσους είχαν ασκηθεί εντατικά (στο 80% έως 85% του μέγιστου καρδιακού ρυθμού τους) τα συμπτώματα του Πάρκινσον είχαν μείνει στάσιμα και δεν είχαν επιδεινωθεί περαιτέρω. Στην ομάδα που είχε ασκηθεί με μέτρια ένταση, τα συμπτώματα εμφάνιζαν μικρή επιδείνωση, ενώ σε όσους δεν είχαν ασκηθεί καθόλου η επιδείνωση ήταν ακόμη μεγαλύτερη.

«Με την έντονη άσκηση σταματάμε τους ανθρώπους από το να χειροτερεύσουν, πράγμα που είναι σημαντικό, ιδίως αν πρόκειται για όσους βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της νόσου» δήλωσε ο Κόρκος. «Αν έχεις Πάρκινσον και θέλεις να καθυστερήσεις την επιδείνωση των συμπτωμάτων σου, πρέπει να ασκείσαι τρεις φορές την εβδομάδα. Είναι τόσο απλό. Η άσκηση είναι φάρμακο. Όσο πιο γρήγορα ξεκινήσει κάποιος μετά τη διάγνωση, τόσο πιθανότερο είναι ότι θα μπορέσει να εμποδίσει την εξέλιξη της νόσου» πρόσθεσε.

Έως τώρα θεωρείτο ότι η έντονη άσκηση θα δημιουργούσε ανεπιθύμητο στρες στους ασθενείς με Πάρκινσον. Όμως, οι ερευνητές διαβεβαίωσαν ότι είναι ασφαλές ένας ασθενής να κάνει έντονη άσκηση, εφόσον προηγουμένως έχει εξετασθεί από καρδιολόγο.

Προς το παρόν, υπό εξέταση παραμένει ποιες ασκήσεις ακριβώς έχουν το μεγαλύτερο όφελος για τους  ασθενείς με Πάρκινσον, κάτι που ήδη μελετάται.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης