Ζήσης Ψάλλας

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά σε θηλυκά ποντίκια επηρεάζει την παχυσαρκία των απογόνων τους, την αντίσταση στην ινσουλίνη και της συμπεριφορά τους για τρεις γενιές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Translational Psychiatry.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης, στην Ελβετία, έδειξαν ότι τα εγγόνια των ποντικών που είχαν καταναλώσει μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη, έδειξαν συμπεριφορά που μοιάζει με εθισμό, καθώς και χαρακτηριστικά παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών στο μεταβολισμό τους. Σε απογόνους τρίτης γενιάς, οι συγγραφείς παρατηρούσαν διαφορές μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, με τα θηλυκά να εμφανίζουν εθιστικές συμπεριφορές και τα αρσενικά να εμφανίζουν χαρακτηριστικά παχυσαρκίας.

Αυτά παρατηρήθηκαν παρότι τα αρχικά θηλυκά ποντίκια δεν έγιναν ποτέ παχύσαρκοι και καμία από τις επόμενες γενιές δεν κατανάλωσε μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Η Δρ Daria Peleg-Raibstein, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε: «Οι περισσότερες μελέτες μέχρι τώρα έχουν εξετάσει μόνο τη δεύτερη γενιά ή έχουν παρακολουθήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της παχυσαρκίας και του διαβήτη στους άμεσους απογόνους. Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της μητρικής υπερκατανάλωσης μέχρι την τρίτη γενιά στο πλαίσιο του εθισμού καθώς και της παχυσαρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές σίτισαν θηλυκά ποντίκια είτε με μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είτε με μια τυπική εργαστηριακή διατροφή για εννέα εβδομάδες, κατά το  προζευγάρωμα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Οι αρσενικοί απόγονοι στη συνέχεια ζευγάρωσαν με θηλυκά που είχαν τραφεί με μια συνήθη εργαστηριακή διατροφή για να δημιουργήσουν τους απογόνους δεύτερης γενιάς. Οι αρσενικοί απόγονοι αυτών των ποντικών επίσης ζευγάρωσαν με θηλυκά τα οποία είχαν τραφεί με μια τυπική εργαστηριακή διατροφή για να παράγουν τους απογόνους τρίτης γενιάς.

Οι συγγραφείς μέτρησαν το σωματικό βάρος, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τους μεταβολικούς ρυθμούς και βιοδείκτες του αίματος, όπως η ινσουλίνη και η χοληστερόλη στους απογόνους δεύτερης και τρίτης γενιάς. Στα πειράματα συμπεριφοράς διερεύνησαν εάν τα ποντίκια επέλεγαν μια διατροφή με πολλά λίπη έναντι μιας τυπικής εργαστηριακής διατροφής ή ένα διάλυμα αλκοόλης έναντι του νερού, καθώς και τα επίπεδα δραστηριότητάς τους μετά από έκθεση σε αμφεταμίνες. Το έκαναν αυτό για να δουν εάν η αρχική μητρική δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά επηρέασε την παχυσαρκία, την υπερκατανάλωση τροφής και την ευαισθησία των φαρμάκων στις επόμενες γενιές.

Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα από τις μελέτες των ποντικιών στον άνθρωποΗ Δρ Peleg-Raibstein δήλωσε: “Για να καταπολεμηθεί η σημερινή επιδημία παχυσαρκίας, είναι σημαντικό να εντοπιστούν οι μηχανισμοί της και να βρεθούν τρόποι πρόωρης πρόληψης. Η έρευνα θα μπορούσε να συμβάλει στη βελτίωση των συμβουλών και της εκπαίδευσης για έγκυες και θηλάζουσες και να δώσει στους απογόνους καλύτερες πιθανότητες για έναν υγιεινό τρόπο ζωής».

Η ίδια πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα από τις μελέτες των ποντικιών στον άνθρωπο, αλλά η μελέτη των επιπτώσεων της υπερβολικής κατανάλωσης της μητέρας είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει στους ανθρώπους, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί συγχυτικοί παράγοντες, όπως το κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο, οι διατροφικές προτιμήσεις των γονέων και διάφορες συνθήκες υγείας. Το μοντέλο ποντικών μάς επέτρεψε να μελετήσουμε τις επιπτώσεις μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά στις επόμενες γενιές χωρίς αυτούς τους παράγοντες».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης