Οι ευεργετικές ιδιότητες του καφέ είναι γνωστές από διάφορες έρευνες που έχουν γίνει. Τώρα όμως μαθαίνουμε ότι ο δικός μας ελληνικός καφές έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες.

Λέγεται ότι ένα-δύο φλιτζάνια την ηµέρα βελτιώνουν την αρτηριακή λειτουργία της καρδιάς, σύµφωνα µε την Α’ Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστηµίου Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης σύμφωνα και με μελέτη του Αμερικάνικου Επιστημονικού Περιοδικού Κλινικής Διατροφής η κατανάλωση 2-3 ροφημάτων φλιτζανιών καφέ ημερισίως μειώνουν κατά 31% τις πιθανότητες πρόκλησης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμη μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα που καταναλώνουν 4 – 5 φλιτζάνια καφέ ημερησίως έχουν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίζουν χολολιθίαση σε σχέση με εκείνες που καταναλώνουν λιγότερα από 2 φλιτζάνια καφέ. Η καφεΐνη που περιέχει δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου που αυξάνει τα επίπεδα της ντοπαμίνης και έτσι καταπολεμά τη κούραση και συμβάλει στην καλύτερη συγκέντρωση του εγκεφάλου.
Χρειάζεται όμως προσοχή διότι η κατάχρηση της καφεΐνης προκαλεί παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, αρρυθμίες, ταχυκαρδία και νευρικότητα.Συμπερασματικά, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανίων καφέ ημερισίως αποτελεούν ασφαλή δοσολογία για τον οργανισμό.
Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης