Ο καρκίνος είναι μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη κυτταρική ανάπτυξη και μπορεί να συμβεί σχεδόν σε οποιονδήποτε ιστό του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ιστού του μαστού.

Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου είναι πέρα από τον έλεγχό μας, ενώ άλλοι δεν είναι. Παραδείγματα καταστάσεων που δεν μπορούμε να ελέγξουμε είναι το φύλο, η ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό και η γενετική προδιάθεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι γυναίκες έχουν περίπου 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τους άνδρες και, όπως συμβαίνει με πολλούς τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος αυξάνεται με την ηλικία. Όμως, υπάρχουν και κάποιες καταστάσεις που είναι ελεγχόμενες και μπορεί να συμβάλουν στην πρόληψη. Μια από αυτές είναι ο τρόπος ζωής του κάθε ατόμου.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο από τον καρκίνο του μαστού;

Περιορίστε το αλκοόλ. Όσο περισσότερο αλκοόλ πίνετε, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού. Αν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ – συμπεριλαμβανομένης της μπίρας, κρασιού ή λικέρ-, να περιορίσετε τον εαυτό σας, σε όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μην καπνίζετε. Συσσωρευμένα στοιχεία δείχνουν μια σύνδεση μεταξύ του καπνίσματος και του κινδύνου καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη γενική υγεία σας.

Ελέγξτε το βάρος σας. Όταν είστε υπέρβαρες ή παχύσαρκες, αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η παχυσαρκία εμφανίζεται αργότερα στη ζωή σας, ιδίως μετά την εμμηνόπαυση.

Να είστε σωματικά δραστήριες. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο, με τη σειρά του, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Για τις περισσότερες υγιείς ενήλικες γυναίκες, το Τμήμα Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών συνιστά τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας, καθώς και ασκήσεις ενδυνάμωσης, τουλάχιστον δύο φορές εβδομαδιαίως.

Θηλασμός. Ο θηλασμός μπορεί να διαδραματίσει έναν ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Όσο περισσότερο θηλάζετε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστατευτική επίδραση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης