Ζήσης Ψάλλας
Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης Α μπορεί να μειώσει το πάχος των οστών, οδηγώντας σε αδύναμα οστά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Endocrinology.

Η μελέτη, που διεξήχθη σε ποντίκια, διαπίστωσε ότι η παρατεταμένη πρόσληψη βιταμίνης Α, σε επίπεδα ισοδύναμα με 4,5-13 φορές την ανθρώπινη συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA), προκάλεσε σημαντική αποδυνάμωση των οστών και υποδεικνύει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τα συμπληρώματα βιταμίνη Α.

Η βιταμίνη Α είναι μια βασική βιταμίνη που είναι σημαντική για πολλές βιολογικές διεργασίες, όπως η ανάπτυξη, η όραση, η ανοσία και η λειτουργία των οργάνων. Ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι σε θέση να παράγει βιταμίνη Α αλλά μια υγιεινή διατροφή, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των λαχανικών είναι επαρκής για να υποστηρίξει τις διατροφικές ανάγκες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά στοιχεία έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Α μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο βλάβης των οστών τους.

Προηγούμενες μελέτες σε ποντίκια βρήκαν ότι η βραχυχρόνια υπερδοσολογία βιταμίνης Α, ισοδύναμη με 13-142 φορές την συνιστώμενη ημερήσια δόση (αυτή που ισχύει για τους ανθρώπους) έχει ως αποτέλεσμα το μειωμένο πάχος των οστών και τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος μετά από 1-2 εβδομάδες.

Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που εξέτασε τις επιπτώσεις των χαμηλότερων δόσεων βιταμίνης Α που είναι ισοδύναμες με αυτές που καταναλώνονται από άτομα τα οποία λαμβάνουν συμπληρώματα σε μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δρ. Ulf Lerner και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ ανέφεραν ότι τα ποντίκια που έλαβαν δόσεις βιταμίνης Α που ισοδυναμούν με 4,5-13 φορές τη συνιστώμενη ημερήσια δόση στους ανθρώπους, έδειξαν λέπτυνση των οστών τους μετά από μόλις 8 ημέρες. Η λέπτυνση των οστών εξελίχθηκε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης των 10 εβδομάδων.

Ο Lerner σχολίασε: «Προηγούμενες μελέτες σε τρωκτικά έδειξαν ότι η βιταμίνη Α μειώνει το πάχος των οστών, αλλά αυτές οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν με πολύ υψηλές δόσεις βιταμίνης Α σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στη μελέτη μας δείξαμε ότι πολύ χαμηλότερες συγκεντρώσεις βιταμίνης Α, σε μια κλίμακα πιο σχετική με τον άνθρωπο, μειώνει επίσης το πάχος και τη δύναμη των οστών των τρωκτικών».

Ο Lerner σκοπεύει να διερευνήσει στη συνέχεια εάν οι υπερβολικές δόσεις βιταμίνης Α επηρεάζουν την ανάπτυξη των οστών που προκαλεί η άσκηση, κάτι που δεν εξετάστηκε σε αυτή τη μελέτη. Επιπλέον, θα μελετήσει τις επιδράσεις των συμπληρωμάτων βιταμίνης Α σε ηλικιωμένα ποντίκια, στα οποία έχει σταματήσει η ανάπτυξη του σκελετού τους.

Ο Lerner τόνισε: «Η υπερβολική δόση βιταμίνης Α είναι ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς όλο και περισσότερα άτομα λαμβάνουν συμπληρώματα. Η υπερδοσολογία μπορεί να αδυνατίζει τα οστά αλλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να ερευνηθεί αυτό το θέμα. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, μια ισορροπημένη διατροφή είναι απόλυτα επαρκής για να ικανοποιήσει τις διατροφικές ανάγκες του σώματος σε βιταμίνη Α».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης