Ο καρκίνος του προστάτη και η θεραπεία του μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών. Τα προβλήματα ποικίλλουν: από αδυναμία επίτευξης στύσης μέχρι απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας. Η συγκεκριμένη ασθένεια πρακτικά δεν επηρεάζει τη στυτική λειτουργία. Όλες οι θεραπείες όμως για τον καρκίνο προκαλούν προβλήματα σε αυτή τη διαδικασία.

Ειδικότερα, η ριζική προστατεκτομή, με όποια μέθοδο και αν γίνει, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία στους περισσότερους άνδρες. Η μόνη πιθανότητα για μετεγχειρητικές στύσεις (συνήθως με τη βοήθεια των φαρμάκων της στύσης) είναι εφόσον καταστεί εφικτή η διατήρηση των νεύρων. Η διάσωσή τους είναι εφικτή τόσο με την ανοικτή χειρουργική μέθοδο όσο και με τις ενδοσκοπικές (λαπαροσκοπική, ρομποτική). Διαφορές μεταξύ λαπαροσκοπικής και ρομποτικής χειρουργικής σε ότι αφορά στη διατήρηση της στύσης δεν έχουν τεκμηριωθεί ακόμη, ενώ και οι δύο μέθοδοι δίνουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά στην ακτινοβολία, και αυτή επηρεάζει τη στυτική λειτουργία, συνήθως σε απώτερο χρόνο. Τέλος, τα φάρμακα για τον προχωρημένο καρκίνο του προστάτη (ορμονικά σκευάσματα που «κοιμίζουν» τον καρκίνο), δυστυχώς επιφέρουν σε όλους τους άνδρες πλήρη στυτική δυσλειτουργία. Η μόνη πιθανότητα είναι η χρήση τους με διακοπές (διακοπτόμενη θεραπεία) ή η χρήση ενδοπεϊκών ενέσεων για πρόκληση στύσης.

Σημαντικά είναι και τα ψυχολογικά προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ασθενής. Οι άνδρες μπορεί να αισθάνονται θλίψη ή αγωνία απέναντι στη διάγνωση και αυτό μπορεί να μειώσει το ενδιαφέρον τους να κάνουν σεξ, πριν από οποιαδήποτε θεραπεία.

Λύσεις

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν έναν άνδρα να ανακτήσει μια φυσιολογική σεξουαλική ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα φάρμακα κατά της στυτικής δυσλειτουργίας μπορεί να τον βοηθήσουν να έχει εκ νέου στύση. Σε ασθενείς με καλό προσδόκιμο επιβίωσης, η τοποθέτηση πεϊκής πρόθεσης αποτελεί ακριβή μεν, αλλά άριστη λύση.

Κάποιοι άνδρες σίγουρα θα ωφεληθούν και από την ψυχολογική υποστήριξη. Πολλές φορές, το να μάθει ένας άνδρας για το πώς αντιμετώπισε ένας άλλος μια παρόμοια κατάσταση μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Πηγή: stogiatro.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης