Ζήσης Ψάλλας

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Communications δείχνει ότι η αδυναμία του σώματος να χρησιμοποιήσει πλήρως ένα ανόργανο διατροφικό στοιχείο, το μαγγάνιο, μπορεί να φταίει για ορισμένες περιπτώσεις σοβαρής σκολίωσης. Το μαγγάνιο απαιτείται για την ανάπτυξη των οστών και του χόνδρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ερευνητές Washington University School of Medicine, στο Σαιντ Λούις, βρήκαν ότι τα παιδιά με σοβαρή σκολίωση έχουν διπλάσια πιθανότητα να φέρουν μια παραλλαγή ενός γονιδίου που καθιστά δύσκολο για τα κύτταρά τους να προσλάβουν και να χρησιμοποιήσουν το μαγγάνιο.
«Η μελέτη μας συνδέει μια κοινή πάθηση – τη σκολίωση – με κάτι που μπορεί να τροποποιηθεί με τη δίαιτα», δήλωσε η Christina Gurnett, MD, PhD, καθηγήτρια νευρολογίας, ορθοπαιδικής χειρουργικής και παιδιατρικής. «Αλλά δεν θέλουμε οι άνθρωποι να βγουν έξω τώρα και να αρχίσουν τα συμπληρώματα μαγγανίου, επειδή ήδη γνωρίζουμε ότι το πολύ μαγγάνιο μπορεί να είναι επιβλαβές».
Η σκολίωση είναι μια αναπτυξιακή διαταραχή που προκαλεί παραμόρφωση, στροφή και πλάγια κλίση των σπονδύλων. Τα περισσότερα περιστατικά είναι ήπια και απαιτούν μόνο παρακολούθηση από τον γιατρό. Τα παιδιά που αναπτύσσουν μέτρια κάμψη στην σπονδυλική τους στήλη ίσως χρειαστεί να φορούν πίσω στήριγμα μέχρι να τελειώσει η ανάπτυξή τους. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η καμπυλότητα είναι τόσο έντονη που απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.

Οι περιπτώσεις σκολίωσης τείνουν να συσσωρεύονται σε οικογένειες αλλά όχι με έναν απλό τρόπο, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλά διαφορετικά γονίδια έχουν ένα μικρό ρόλο στον κινδύνου της νόσου.

Για τον εντοπισμό αυτών των γονιδίων, η Gurnett και η ερευνητική ομάδα της εξέτασαν όλα τα γονίδια σε 457 παιδιά με σοβαρή σκολίωση και σε 987 παιδιά χωρίς σκολίωση. Βρήκαν μια παραλλαγή στο γονίδιο SLC39A8 στο 6% των παιδιών χωρίς πρόβλημα και στο 12% των παιδιών με σοβαρή σκολίωση. Μια δεύτερη ανάλυση έγινε σε ξεχωριστή ομάδα 1.095 υγιών παιδιών και 841 παιδιών με μέτρια έως σοβαρή σκολίωση. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τα παιδιά με σκολίωση ήταν δύο φορές πιο πιθανό να φέρουν αυτή την παραλλαγή.
Αυτό το γονίδιο δεν έχει μελετηθεί πολύ, αλλά υπάρχουν μερικές αναφορές ότι βοηθά τα κύτταρα να λαμβάνουν μεταλλικά στοιχεία όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το μαγγάνιο. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα ανθρώπινα κύτταρα με την παραλλαγή του γονιδίου προσλαμβάνουν με επιτυχία ψευδάργυρο και σίδηρο αλλά αποτυγχάνουν να προσλάβουν μαγγάνιο. Ανακάλυψαν επίσης ότι τα παιδιά με την παραλλαγή του γονιδίου είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο αίμα τους. Οι ερευνητές είπαν πως ίσως πρέπει να αρχίσουν να σκέφτονται τις διατροφικές θεραπείες για μερικά παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Το μαγγάνιο είναι μεν απαραίτητο ιχνοστοιχείο για το σώμα αλλά σε υψηλές δόσεις μπορεί να προκληθεί μαγγανισμός, μια μόνιμη νευρολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τρέμουλο και δυσκολία στο περπάτημα, καθώς και ψυχιατρικά συμπτώματα όπως επιθετικότητα και παραισθήσεις. Το ιχνοστοιχείο έχει επίσης συνδεθεί με τη νόσο του Parkinson, τη σχιζοφρένεια και την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Από την άλλη πλευρά, η ανεπάρκεια μαγγανίου σπάνια παρατηρείται στους ανθρώπους επειδή το σώμα χρειάζεται ελάχιστες ποσότητες που μπορούν να ληφθούν εύκολα από τα τρόφιμα. Οι μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η έλλειψη μαγγανίου μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μεταβολισμού του λίπους και της ζάχαρης, σε εξασθένιση της ανάπτυξης, σε δυσκολία στο περπάτημα και σε κύρτωση της σπονδυλικής στήλης.

Τα παιδιά με τη γενετική παραλλαγή δεν είχαν ανεπάρκεια μαγγανίου, αλλά μπορεί να μην ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσουν το μαγγάνιο τόσο αποτελεσματικά. Η γενετική παραλλαγή δεν εμποδίζει το γονίδιο να λειτουργήσει εξ ολοκλήρου, απλά δεν λειτουργεί άριστα, είπαν οι ερευνητές. Οι περισσότεροι άνθρωποι χρειάζονται ένα ορισμένο επίπεδο μαγγανίου στο αίμα τους, αλλά αν έχετε μια κακή παραλλαγή γονιδίων, ίσως χρειάζεστε μεγαλύτερη ποσότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης