«Είσαι αυτό που μαγειρεύεις» (You are what you cook), είναι ο τίτλος ενός από τα βιβλία που έχει γράψει και εκδώσει φέτος η ομογενής διατροφολόγος δρ. Αντιγόνη Κουρή-Μπλάζου.

Περιέχει συνολικά 80 συνταγές ελληνικής -μεσογειακής δίαιτας. Η δρ. Αντιγόνη Κουρή-Μπλάζου θεωρεί ότι η χορτοφαγία, όταν συνδυάζεται με όσπρια και ξηρούς καρπούς είναι η υγιεινότερη διατροφή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην έρευνα, που διενήργησε πριν χρόνια, η ομογενής επιστήμονας διαπίστωσε ότι «τα επίπεδα παχυσαρκίας και διαβήτη είναι 2-3 φορές υψηλότερα στην πρώτη γενιά Ελληνοαυστραλών, ιδιαίτερα των γυναικών. Υπάρχουν δε και άλλες μελέτες, που στηρίζουν αυτή τη διαπίστωση».

Η ίδια τονίζει ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ηγείται έρευνας στο πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης με αντικείμενο το σωματικό βάρος Ελλήνων άνω 65 χρόνων, την υγεία τους και τις διατροφικές τους συνήθειες. «Τα στοιχεία, που θα προκύψουν θα συγκριθούν με εκείνα αντίστοιχης έρευνας, που διενεργεί για τον ελλαδικό χώρο το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Θα ακολουθήσουν αντίστοιχες έρευνες με τους Κρήτες της Αυστραλίας και εκείνους της Κρήτης, καθώς επίσης και τους Κύπριους με το ίδιο σύστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο στόχος είναι να εντοπιστεί ο ρόλος που παίζει η σύγχρονη διατροφή των ομάδων αυτών στην παχυσαρκία και την υγεία των ατόμων γενικά», αναφέρει η επιστήμονας.

Η δρ. Κουρή-Μπλάζου αποδίδει το φαινόμενο της παχυσαρκίας της πρώτης γενιάς ομογενών στις αλλαγές που οι ίδιοι έκαναν σε σχέση με τη διατροφή τους, όταν έφτασαν στην Αυστραλία, κυρίως αντικαθιστώντας την υγιεινή μεσογειακή δίαιτα με μεγάλες ποσότητες κρέατος και φαγητά πλούσια σε ζωικά λίπη.

Έπειτα από 20 χρόνια, όταν διαπίστωσαν ότι αυτό το είδος της διατροφής είχε επιπτώσεις στην υγεία τους και αναγκάστηκαν να κάνουν ορισμένες αναπροσαρμογές, ήταν ωστόσο δύσκολο να ανατρέψουν τα κακώς κείμενα. «Ο λόγος είναι ότι, όταν το επιπλέον βάρος εγκατασταθεί για μεγάλο διάστημα στο σώμα, δεν φεύγει εύκολα.

Χρειάζονται δραστικά μέτρα, ισχυρή θέληση και αυτοπειθαρχία» εξηγεί.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης