Ζήσης Ψάλλας

Εκτιμάται ότι 80.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη και τις επιπλοκές της τον περασμένο χειμώνα – ο υψηλότερος αριθμός θανάτων από την νόσο σε τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον αριθμό των θανάτων ανέφερε ο διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Δρ. Robert Redfield. Οι ειδικοί της γρίπης ήξεραν ότι θα ήταν μια πολύ άσχημη χρονιά, αλλά μερικοί εξεπλάγησαν από τον πολύ μεγάλο αριθμό των θανάτων.

«Είναι τεράστιος», δήλωσε ο Δρ. William Schaffner, ειδικός επί των εμβολιασμών στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. «Ήταν σχεδόν διπλάσιος αριθμός από ό, τι οι εκτιμούσαν οι υπάλληλοι της υγειονομικής περίθαλψης προηγουμένως ως ένα κακό έτος». Τα τελευταία χρόνια, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη κυμαίνονταν από 12.000 έως 56.000, σύμφωνα με το CDC.

Το περασμένο φθινόπωρο και το χειμώνα, οι ΗΠΑ είχαν μία από τις πιο σοβαρές εποχές γρίπης της πρόσφατης ιστορίας τους. Υπήρξε ένα είδος γρίπης που έστειλε περισσότερους ανθρώπους στο νοσοκομείο και προκάλεσε περισσότερους θανάτους, ιδίως μεταξύ των μικρών παιδιών και των ηλικιωμένων. Η περίοδος κορυφώθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου και κράτησε μέχρι το τέλος Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα πράγματα έγιναν χειρότερα γιατί το εμβόλιο της γρίπης δεν λειτούργησε πολύ καλά. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι ο εμβολιασμός αξίζει τον κόπο γιατί κάνει τις ασθένειες λιγότερο σοβαρές και σώζει ζωές. «Θα ήθελα να δω περισσότερους ανθρώπους να εμβολιάζονται», δήλωσε ο Redfield. «Χάσαμε 80.000 ανθρώπους πέρυσι από τη γρίπη».

Οι αξιωματούχοι του CDC δεν έχουν ακριβείς μετρήσεις για το πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από τη γρίπη κάθε χρόνο. Η γρίπη είναι τόσο συνηθισμένη ώστε δεν αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις και δεν περιλαμβάνεται πάντα στα πιστοποιητικά θανάτου. Επομένως, το CDC χρησιμοποιεί στατιστικά μοντέλα, τα οποία αναθεωρούνται περιοδικά, για να κάνει τις εκτιμήσεις του.

Οι θανατηφόρες επιπλοκές από τη γρίπη μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή προσβολή.

Οι υπάλληλοι του CDC είπαν ότι ο προκαταρκτικός αριθμός των 80.000 και μπορεί να αναθεωρηθεί ελαφρώς αλλά δεν πρόκειται να μειωθεί.

Το CDC διεξάγει εκδηλώσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη σημασία των εμβολιασμών και για την προστασία από τη γρίπη που κυκλοφορεί φέτος το χειμώνα.

Μέχρι στιγμής, η γρίπη που έχει ανιχνευθεί είναι πιο ήπια. Η σύνθεση του εμβολίου έχει αλλάξει φέτος για να προστατεύει καλύτερα από τα αναμενόμενα στελέχη. Οι ειδικοί είπαν ότι δεν ξέρουν τι πρόκειται να συμβεί, αλλά βλέπουν πιο ενθαρρυντικά σημάδια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης