Ο υπολογισμός των θερμίδων στα πιάτα που προτείνονται στα εστιατόρια στις ΗΠΑ θα πρέπει να αναγράφεται στα μενού, γνωστοποίησε σήμερα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή ενός νόμου που εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια.

Αυτός ο νόμος, ο οποίος είχε κατατεθεί από την πρώην διοίκηση του Δημοκρατικού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, στοχεύει στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας στις ΗΠΑ. Περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, το γνωστό Obamacare, που υιοθετήθηκε το 2010.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ρεπουμπλικανική κυβέρνηση του διαδόχου του Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει την κατάργηση του νόμου, ιδίως τα μέτρα που προβλέπει για τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες ωστόσο η διάταξη που αφορά τις θερμίδες θα τεθεί σε ισχύ τον Μάιο έπειτα από πολλές αναβολές.

Η FDA επιβεβαιώνει ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2018, ενώ επισήμανε ότι θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις που θα καλύπτουν «τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν από τα εμπλεκόμενα μέρη για την επισήμανση αναφορικά με τις θρεπτικές ιδιότητες για τα γεύματα που θα σερβίρονται» στα εστιατόρια.

Μεταξύ των διευκρινίσεων που δόθηκαν για την ακριβή εφαρμογή του νόμου βρίσκονται λεπτομέρειες που αποσαφηνίστηκαν σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καταγράφονται οι θερμίδες στα εστιατόρια self-service, όπως στις πιτσαρίες όπου ο υπολογισμός των θερμίδων κάθε πίτσας σχετίζεται άμεσα με τα υλικά που επιλέγει ο καταναλωτής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τη στιγμή που το 1/3 και πλέον των ενηλίκων Αμερικανών είναι παχύσαρκο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να προσέχουν την υγεία τους, γνωρίζουμε ότι το να έχουμε τη δυνατότητα να αποφασίσουμε βασιζόμενοι σε πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή μπορεί να βελτιώσει και να σώσει ζωές» υπογράμμισε ο Σκοτ Γκότλιεμπ, ένα από τα μέλη της FDA.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης