Ο αγώνας κατά του καρκίνου του μαστού είναι διαρκής και πολυεπίπεδος. Χρειάζονται συντονισμένες πρωτοβουλίες και δράσεις που δυναμώνουν την προσπάθεια. Με αυτό το σκεπτικό εκατοντάδες γυναίκες, νέοι, παιδιά έτρεξαν σήμερα για καλό σκοπό έχοντας σύνθημα “Η Πρόληψη σώζει Ζωές”.

Σε εκδήλωση έξω από την Λότζια Ηρακλείου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες γυναίκες και εθελοντές σε μία προσπάθεια ευαισθητοποίησης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού που οργάνωσαν ο Σύλλογος «ΕΥ ΖΩ» με τον καρκίνο, η ομοσπονδία Μαραθωνοδρόμων Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης. Εκεί και η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας όπου πραγματοποίησε δωρεάν εξετάσεις. Ακολούθησε μικρός «μαραθώνιος» προς το λιμενοβραχίονα Ηρακλείου στέλνοντας το μήνυμα: «Η πρόληψη σώζει ζωές» τονίζοντας τη σωτήρια σημασία της πρόληψης, της αλλαγής νοοτροπίας και του τρόπου ζωής των πολιτών, πρωτίστως με την διατροφή, άσκηση, και υγιεινή ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την εκκίνηση του αγώνα δρόμου έδωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος μίλησε για εκδήλωση με μεγάλη συμμετοχή που «… έστειλε πολλαπλά μηνύματα ευαισθητοποίησης στην πρόληψη, αλλά και στη στήριξη των ασθενών με νεοπλασματική νόσο. Η Περιφέρεια συμμετέχει και στηρίζει πρωτοβουλίες και δράσεις του συλλόγου και σήμερα είναι παρούσα στο χώρο η κινητή μονάδα μαστογραφίας της Περιφέρειας, η οποία και “οργώνει” το νησί προσφέροντας δωρεάν υπηρεσίες», είπε.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου «ΕΥ Ζ Ω» με τον καρκίνο Καίτη Κουναλάκη, «η πρόληψη σώζει ζωές και δεν είναι μόνο η αυτοεξέταση, η μαστογραφία, αλλά εξαρτάται και από τον τρόπο ζωής μας, διατροφή, άσκηση, όχι στις βλαβερές ουσίες, συνήθειες κάπνισμα, αλκοόλ, κ.α».

Ενώ η γραμματέας του συλλόγου Θεοδοσία Μπιζού ανέφερε πως η εκδήλωση γίνεται «για να υπενθυμίσουμε σε γυναίκες και άνδρες ότι η πρόληψη είναι στο χέρι μας. Ο μήνας Οκτώβριος είναι αφιερωμένος από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την πρόληψη του καρκίνου του μαστού» και σύμφωνα με τον Εντεταλμένο σύμβουλο Υγείας της Περιφέρειας Λάμπρο Βαμβακά, «καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη η έγκαιρη διάγνωση. Η βελτίωση του τρόπου ζωής μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Περισσότερη σωματική άσκηση (μειώνει τον κίνδυνο 30%), η διακοπή καπνίσματος, η δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά, ο περιορισμός του αλκοόλ και περιορισμός έκθεσης σε οιστρογόνα είναι σημαντικά. Για την πρώιμη και έγκαιρη διάγνωση συστήνεται η αυτοεξέταση μαστών κάθε μήνα και η κλινική εξέταση μαστών από ειδικό γιατρό κάθε χρόνο και μαστογραφία κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 40 ετών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης