Γνωρίζουμε τι είναι η κλινική διάγνωση; Είναι η πρώτη διάγνωση του γιατρού που οδηγεί στις απαραίτητες εξετάσεις που την μετατρέπουν σε τελική διάγνωση, ώστε να αποφασιστεί η καταλληλότερη θεραπεία της ασθένειας.

Και εφόσον μπορεί να διδαχθεί από το πρώτο κιόλας έτος της ιατρικής φοίτησης, τότε αποτελεί την πεμπτουσία της άσκησης του ιατρικού λειτουργήματος που είναι η δυνατότητα να κάνει ο γιατρός την σωστή κλινική διάγνωση μετά την αποφοίτησή του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτό τον τρόπο η Ιατρική θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ποιότητας σε όλους τους ασθενείς αφού θα μπορούν να μειωθούν δραστικά τα περιττά έξοδα σε εθνικό επίπεδο. Θα σώζονται ζωές και θα εξοικονομούνται εκατ. δολάρια που τώρα σπαταλώνται σε άχρηστες εξετάσεις στα Εθνικά Συστήματα Υγείας. Πώς όμως; Εδώ έρχεται η ελληνική πάλι πρωτοπορία.

Ο γιατρός Νίκος Σικλόγλου, από τη Ρώμη, πρόσφατα παρουσίασε στο Cornell University τον «Θησέα», μια εφαρμογή για «digital use». Με άλλα λόγια, ένα ανθρωποκεντρικό, Ιπποκράτειο εκπαιδευτικό μοντέλο που εμπεριέχει αρμονικά τις ιατρικές γνώσεις σε μορφή διαγνωστικών κλειδιών, «εξανθρωπισμένη» τεχνολογία και Φιλοσοφία, έτοιμο για χρήση, εφαρμογή και εκμετάλλευση.

Ο «Θησέας» είναι η κωδικοποίηση της ιατρικής γνώσης με καθαρά διαγνωστικό προσανατολισμό. Κάτι που τώρα ανήκει μόνο σε χαρισματικούς γιατρούς. Ο κ. Σικλόγλου είναι ο ίδιος ο επιστήμονας που το 1980 ανακάλυψε τα «Νεοκύτταρα», ως ερευνητής στο Harvard.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επικοινωνία μαζί του μέσω Skype από τη Ρώμη, μόλις επέστρεψε από τη Νέα Υόρκη, ο κ. Σικλόγλου μας εξήγησε ότι ο «Θησέας», είναι φτιαγμένος ειδικά να εκπαιδεύει αρχάριους φοιτητές Ιατρικής, ώστε να μάθουν την σωστή χρήση των διαγνωστικών κλειδιών «για να μπορούν να διαμορφώνουν μια σωστή κλινική διάγνωση και να την επιβεβαιώνουν στη συνέχεια, όπως κάνουν οι προικισμένοι και έμπειροι κλινικοί γιατροί, που όλοι εμείς θαυμάζουμε διότι βλέπουν τα αόρατα σημάδια μια ασθένειας».

Η πολυμάθεια δεν διδάσκει, μας θυμίζει ο Ηράκλειτος. Και μέσω του «Θησέα», η κλινική διάγνωση θα επιτελείται από πρωτοετείς φοιτητές και κάτω από αυστηρή επιτήρηση των καθηγητών που θα τους εκπαιδεύουν, διασφαλίζοντας έτσι πλήρως τους ασθενείς.

Συνεχίζοντας, ο γιατρός είπε στον «Ε.Κ.» ότι «το 75% των ασθενειών που αντιμετωπίζει ένας γιατρός θα μπορεί με τον ‘Θησέα’ να αναγνωρίζει άμεσα και πριν την αποφοίτησή του». Συμπλήρωσε δε, ότι ο «Θησέας» στοχεύει σε δύο σημαντικότατα πράγματα: Αφενός να εκπαιδεύει σωστά το μέλλοντα νέο γιατρό και, αφετέρου, έτσι να αποφεύγεται κάθε περιττή σπατάλη σε κάθε ένα και σε όλα τα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Η εφαρμογή του «Θησέα» είναι εφικτή μόνο διότι προηγήθηκε η συγγραφή ενός βιβλίου διαγνωστικής στην Κλινική Αιματολογία που τον πρόλογό του συνέγραψε ο καθηγητής Ralph Nachman, ήδη πρύτανης κλινικής έρευνας του Κορνέλ και επικεφαλής της Ιατρικής. Χαρακτήρισε μάλιστα το βιβλίο ως «labor of love» (σ.σ. «έργο αγάπης»).

Αυτός ο κολακευτικός χαρακτηρισμός αποτέλεσε την αιτία, όπως ανέφερε ο κ. Σικλόγλου στον «Ε.Κ.», «να επινοήσω και να υλοποιήσω ένα εκπαιδευτικό διδακτικό μοντέλο μοναδικό τόσο στην εκπαίδευση της Αμερικής όσο και σε εκείνη της Ευρώπης και του Κόσμου όλου.

Ομως έπρεπε να περιμένω το πλήρωμα του χρόνου για τον ερχομό της απαραίτητης τεχνολογίας για να περάσω από τον προφορική στο γραπτό λόγο και τώρα πλέον στην διαδυκτιακή μορφή».

Ο κ. Σικλόγλου πέρασε από τον Ολυμπο στη Νέα Υόρκη και μετά στη Ρώμη, για ολοκληρώσει 12 ακαδημαϊκά έτη, σπουδάζοντας ταυτόχρονα στις Ιατρικές Σχολές Ρώμης, Κορνέλ και Χάρβαρντ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδία ενδιαφέρθηκε έμπρακτα για τον «Θησέα» υπογράφοντας πρωτόκολλο συμφωνίας, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει η Κίνα, μετά την παρουσία του στον ΟΗΕ, ενώ ο ίδιος ο κ. Σικλόγλου το παρουσίασε στον τότε υπουργό Υγείας της Ελλάδος Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον.

Απαιτούνται πάντως φωτισμένοι πολιτικοί για να προλάβει η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί οικονομικά την ευκαιρία, αφού ο γιατρός το έκανε σαφές.

Επειδή όμως αναφερθήκαμε και στην έρευνα το κ. Σικλόγλου για τα Νεοκύτταρα (ερυθρά αιμοσφαίρια ηλικίας 0 μέχρι 30 ημερών), να πούμε ότι ήταν το προϊόν της διατριβής του στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, ως συνέχεια της έρευνας στο Harvard, κι αφορούσε τη Μεσογειακή Αναιμία.

Παρουσιάστηκε δε στο Διεθνές συνέδριο Αιματολογίας το 1981 στην Αθήνα μαζί με τον Δρα Νάθαν. Οταν η ΙΒΜ τον ρώτησε τι θα ήθελε, εκείνος ζήτησε ένα μηχάνημα ως δώρο στην Ιατρική Σχολή των Αθηνών. Με πίκρα διαπίστωσε ότι το έκρυψαν στα υπόγεια του Λαϊκού Νοσοκομείου, αντί να τον καλέσουν να εκπαιδεύσει το ιατρικό προσωπικό.

Επίσης να σημειώσουμε ότι ο κ. Σικλόγλου ως πρόεδρος του Αριστοτελείου, Διεθνούς Πολιτιστικού Ιδρύματος Ρώμης είναι ο οραματιστής, και συνεχίζει ώστε να ιδρυθεί η Ολυμπιακή Ακαδημία Κλασικών Σπουδών στον Όλυμπο, με παραρτήματα σε όλη τη χώρα όπου υπάρχει ενδιαφέρον μυθολογικό, αρχαιολογικό και φιλοσοφικό. Το σημαντικό όσο και αναπτυξιακό όραμα έχει κολλήσει προς το παρόν σε ερασιτέχνες συμβούλους.

Πηγή: Eθνικός Κηρυξ , ekirikas.gr 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης