Την ανάγκη ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος, τόσο του γενικού πληθυσμού, όσο και των επαγγελματιών υγείας, ώστε να καταστεί δυνατή η πιο πρώιμη διάγνωση, η οποία αποτελεί το «κλειδί» για την εξέλιξη της νόσου, επισήμαναν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων και συλλόγων ασθενών, με αφορμή την 16η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τον καρκίνο του Παγκρέατος.

«Η έγκαιρη διάγνωση είναι καταλυτική για την πιο θετική έκβαση του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται σε πρώιμο στάδιο και μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργική αφαίρεση, έχουν πολύ υψηλότερες πιθανότητες να επιβιώσουν 5 χρόνια και περισσότερα» επισήμανε ο Δρ. Χρήστος Δερβένης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ήπατος-Παγκρέατος-Χοληφόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο παγκρεατικός καρκίνος έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους καρκίνους, με μόλις το 2-10% όσων διαγιγνώσκονται να επιβιώνουν 5 χρόνια μετά τη διάγνωση.

Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό οφείλεται γιατί διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν ήδη έχει κάνει μεταστάσεις, καθώς η νόσος μπορεί να περάσει απαρατήρητη για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ δεν υπάρχει μέθοδος έγκαιρης ανίχνευσης σε πρώιμο στάδιο. Επίσης, παρά την αύξηση εμφάνισης του καρκίνου του παγκρέατος, οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα και τους παράγοντες κινδύνου.

«Τα έντονα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου παρουσιάζονται συνήθως αργά, με αποτέλεσμα περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς να διαγιγνώσκονται αφού έχουν κάνει μετάσταση και αυτό δυσχεραίνει πολύ την αντιμετώπισή του. Από τη δεκαετία του ’90 και μετά έχουν γίνει πολλές μελέτες για θεραπείες στον προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος, όμως το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι μεγάλο» ανέφερε ο Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επεσήμανε την ανάγκη αύξησης της κατανομής κονδυλίων στην έρευνα για τον καρκίνο του παγκρέατος, με στόχο να βελτιωθεί η διάγνωση και οι ασθενείς να μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία σε πιο πρώιμο στάδιο.

Στην Ευρώπη, ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος και το 4ο αίτιο θανάτου από καρκίνο, ενώ έχει υπολογισθεί ότι έως το 2030 θα είναι το 2ο αίτιο θανάτου από καρκίνο, εάν δεν ληφθούν μέτρα.

Ετησίως, περίπου 12 άνδρες και 8 γυναίκες στους 100.000, διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο στην ΕΕ. Το 2016 διαγνώσθηκαν 62.101 νέες περιπτώσεις στην Ευρώπη, ενώ ο εκτιμώμενος αριθμός των ασθενών που έχασαν ή θα χάσουν τη μάχη με τη νόσο φέτος ανέρχεται σε 87.400.

Θεραπευτική αντιμετώπιση

«Η θεραπευτική αντιμετώπιση του παγκρεατικού καρκίνου δεν είναι καθόλου εύκολη, κυρίως εξαιτίας της φυσιολογίας του παγκρέατος, όμως έχει σημειωθεί πρόοδος. Έχουμε καταφέρει να πραγματοποιούμε ένα ομολογουμένως δύσκολο χειρουργείο, με μεγάλη ασφάλεια και καλύτερη μετεγχειρητική εξέλιξη για τους ασθενείς» ανέφερε ο κ. Δερβένης.

Υπογράμμισε επίσης, τη σημασία υποστήριξης του ασθενούς από έμπειρη διεπιστημονική ομάδα, που περιλαμβάνει πολλές ειδικότητες, πέραν του χειρουργού και του ογκολόγου. Όπως είπε ο κ. Δερβένης, υπάρχει ανάγκη για δημιουργία Κέντρων Αριστείας για τον παγκρεατικό καρκίνο στην Ελλάδα, στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Σε «αισιόδοξες» εξελίξεις, που προέρχονται από έναν νεότερο χημειοθεραπευτικό παράγοντα, ο οποίος έχει στοχευμένη δράση στα κύτταρα του στρώματος του παγκρέατος με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και έχει ένα αποδεκτό προφίλ ασφάλειας, αλλά και από μια νέα θεραπεία δεύτερης γραμμής, που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Αμερική και την Ευρώπη, με ικανοποιητικά αποτελέσματα σε αρκετά προθεραπευμένους ασθενείς, αναφέρθηκε ο κ. Μπουκοβίνας.

Τόνισε ότι σήμερα, οι θεραπευτικές επιλογές, σε σχέση με το παρελθόν, είναι σαφώς περισσότερες και καλύτερες, ενώ σημειώνεται και ερευνητική πρόοδος. «Όσο αυξάνεται η ενημέρωση γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, ελπίζουμε πως θα φέρουμε αποτελέσματα και στην πιο έγκαιρη ανίχνευσή του» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης