Ανταπόκριση από Στρασβούργο- Νίκος Ρούσσης

Με καθόλου ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις, απάντησε, μόλις προχθές, ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος Andriukaitis, σε γραπτή ερώτηση που υπέβαλλε, από τις 30 Μαϊου 2018, ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιώργος Επιτήδειος, σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού Εμπολα στην Ελλάδα, από παράνομους μετανάστες από το Κογκό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο έλληνας ευρωβουλευτής, επικαλούμενος έγγραφο της Αστυνομίας που διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και δεν αμφισβητήθηκε από τις ελληνικές αρχές, έθεσε υπόψη της Κομισιόν ότι:

«Κατά τις 19 και 20 Απριλίου του τρέχοντος έτους, στο Κέντρο Κράτησης Σάμου, είχαν καταγραφεί ως κρατούμενοι 12 παράνομοι μετανάστες, υπήκοοι της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Στις 8 Μαΐου, στο εν λόγω κράτος ανακοινώθηκε έξαρση της θανατηφόρου ιογενούς νόσου του Έμπολα λόγω της καταγραφής 27 πρόσφατων θανάτων, με ανοδικές τάσεις στα κρούσματα, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των πολιτών που βρίσκονται σε καραντίνα. Δεδομένου ότι ο χρόνος επώασης της συγκεκριμένης νόσου είναι από 2 έως 22 ημέρες, υπάρχει πρόδηλος δυνητικός κίνδυνος μετάδοσης του ιού στην Ελλάδα εξαιτίας των μεταναστευτικών ροών από τη συγκεκριμένη χώρα.»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

…και επιχείρησε να συσχετίσει τον τρόπο που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό η ελληνική κυβέρνηση, με το ενδεχόμενο να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των ελλήνων πολιτών.

Μιλώντας για λογαριασμό της Κομισιόν, ο αρμόδιος Επίτροπος Andriukaitis, δεν υπήρξε καθόλου ξεκάθαρος στο ότι η Κομισιόν, μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν υφίσταται κίνδυνος μετάδοσης της νόσου του ιού Εμπολα στην Ελλάδα, μέσω παράνομων μεταναστών που έχουν φθάσει στη χώρα από το Κογκό, σημειώνοντας, μάλιστα, ότι:

«Η Κομισιόν, σε συντονισμό με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), παρακολουθεί πολύ στενά την νέα εστία εκδήλωσης του ιού στο Κογκό, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που σχετίζονται με πιθανούς κινδύνους οφειλόμενους σε μετακινήσεις ανθρώπων, και θα συντονίσει τις κατάλληλες απαντήσεις της ΕΕ.»

Ακολουθεί ολόκληρη, η καθόλου καθησυχαστική απάντηση του Επιτρόπου, προς τον έλληνα ευρωβουλευτή, που δόθηκε στις 22 Αυγούστου 2018:

«Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ), δεν υπάρχει καμία συστηματική σύνδεση μεταξύ της μετανάστευσης και της εισαγωγής λοιμωδών νόσων.

Η ΠΟΥ δεν συνέστησε κανέναν περιορισμό των ταξιδιών και του εμπορίου προς και από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) κατά την εκδήλωση της εστίας του ιού Έμπολα στην επαρχία Εκουατέρ της ΛΔΚ, η οποία έληξε στις 24 Ιουλίου 2018. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων ανέφερε ότι ο συνολικός κίνδυνος της εισαγωγής και της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού Έμπολα στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια της εν λόγω εστίας θεωρούνταν πολύ χαμηλός.

Την 1η Αυγούστου 2018 το Υπουργείο Υγείας της ΛΔΚ ανακοίνωσε την εκδήλωση νέας εστίας της νόσου του ιού Έμπολα στις επαρχίες του Βόρειου Κίβου και του Ιτούρι. Η Επιτροπή, σε συντονισμό με την ΠΟΥ, παρακολουθεί πολύ στενά την εστία, συμπεριλαμβανομένων των πτυχών που σχετίζονται με πιθανούς κινδύνους οφειλόμενους σε μετακινήσεις ανθρώπων, και θα συντονίσει τις κατάλληλες απαντήσεις της ΕΕ.

Η Επιτροπή παραπέμπει τον κ. βουλευτή στην τελευταία έκθεση προόδου σχετικά με την υλοποίηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση. Η έκθεση αυτή επισημαίνει την ανάγκη για συνεχή δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί η πρόκληση της μετανάστευσης, και εντοπίζει τα σημεία στα οποία οι τρέχουσες ενέργειες δεν επαρκούν και στα οποία απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες.

Η υποστήριξη του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων πρέπει να ενταθεί. Στο πλαίσιο αυτό και πέρα από τις υπάρχουσες δράσεις και μέτρα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής είναι έτοιμος να ενισχύσει την παρουσία του και να εντείνει τις κοινές επιχειρήσεις σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ παράλληλα απαιτούνται και πρόσθετες δεσμεύσεις από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή παραπέμπει επίσης τον κ. βουλευτή στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2018».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης