Επιδημικές διαστάσεις λαμβάνει η μετάδοση του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Είναι ο ιός που ευθύνεται για τα δερματικά κονδυλώματα, το συχνότερο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα, ενώ συνδέεται και με διάφορες μορφές καρκίνου (π.χ. τραχήλου της μήτρας, πρωκτού, ουρήθρας, στοματοφάρυγγα).

Η μετάδοση του ιού γίνεται κατά κύριο λόγο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με την τριβή με μολυσμένα δάχτυλα και αντικείμενα (sex toys, πετσέτες, σεντόνια, κτλ). Επομένως, κάθε σεξουαλικά ενεργό άτομο μπορεί να μολυνθεί από τον ιό HPV, ειδικά αν συνηθίζει να εναλλάσσει συχνά τους ερωτικούς συντρόφους του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πεποίθηση ότι η χρήση προφυλακτικού μπορεί να προστατέψει από τη μετάδοση του ιού, είναι εσφαλμένη. Το προφυλακτικό δεν αρκεί, καθώς δεν καλύπτει ούτε τη βάση του πέους, ούτε την περιγεννητική περιοχή, αλλά ούτε και όλα τα είδη της σεξουαλικής συνεύρεσης.

Παρομοίως, σε επίπεδο ιατρικού προσυμπτωματικού ελέγχου, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ούτε το καθιερωμένο τεστ ΠΑΠ αρκεί διότι αυτό δείχνει μόνο αν υπάρχουν ΗΔΗ κυτταρικές αλλοιώσεις. Άρα δεν δείχνει εγκαίρως τη μόλυνση HPV. Αυτό μπορεί να το δείξει εγκαίρως μονάχα το HPV test και η κολποσκόπηση με βιοψία.

Το τεστ ΠΑΠ και το HPV test συστήνεται να εφαρμόζονται και από τα δύο φύλα. Στην περίπτωση των ανδρών, με το τεστ ΠΑΠ, ανιχνεύονται τυχόν δυσπλασίες και προκαρκινικές βλάβες στα κύτταρα του πρωκτού και της ουρήθρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επίπεδο πρόληψης είναι σημαντικό πέρα από τη χρήση προφυλακτικού σε κάθε ερωτική επαφή, να ακολουθούνται οι εξής κανόνες:

• εμβολιασμός σε μικρή ηλικία ανδρών και γυναικών, ιδανικά πριν την έναρξη των σεξουαλικών επαφών
• αποφυγή μικροτραυματισμών κατά τη διάρκεια ξυρίσματος ή αποτρίχωσης της περιγεννητικής περιοχής με κερί
• αυτοεξέταση/αυτοψηλάφηση μπροστά σε καθρέφτη, με δυνατό φως, για τυχόν δερματικές βλάβες που μοιάζουν με «ελιές»
• ιατρική δερματολογική εξέταση που επιτρέπει την ανίχνευση όλων των βλαβών, ακόμα και αυτών που δεν φαίνονται δια γυμνού οφθαλμού

Σε επίπεδο θεραπείας, η πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδος για την αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων είναι η αφαίρεσή τους με εξελιγμένο Laser CO2, το οποίο εξαλείφει τα κονδυλώματα άμεσα, πλήρως και ανώδυνα. Χρειάζεται μόνο μία συνεδρία ώστε να εξαλειφθούν όλες οι βλάβες που υπάρχουν τη δεδομένη στιγμή, όχι μόνο οι ορατές, αλλά και οι υποκλινικές, αυτές δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά συχνά αποτελούν αιτία υποτροπών και εστία μεταδοτικότητας.

Η θεραπεία είναι απολύτως ανώδυνη, καθώς προηγείται τοπική εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Η δέσμη του Laser καθιστά δυνατή την επιλεκτική αφαίρεση των βλαβών, χωρίς να καταστρέψει τον γύρω φυσιολογικό ιστό. Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι η μοναδική μέθοδος που δεν αφήνει σημάδια ή ουλές στο δέρμα, σε αντίθεση με την παραδοσιακή κρυοθεραπεία ή διαθερμοπηξία (ηλεκτροκαυτηρίαση). Η θεραπευμένη περιοχή παραμένει αισθητικά άριστη και ομοιόχρωμη, χωρίς σημάδια που να προδίδουν τι προηγήθηκε.

Τα κονδυλώματα θα πάψουν να είναι σιωπηλή επιδημία όταν ολοκληρωμένα προλαμβάνονται και ενορχηστρωμένα αντιμετωπίζονται σε εξειδικευμένα αφροδισιολογικά ιατρεία με συνεργασία εξειδικευμένων ιατρών και συγκεκριμένα Δερματολόγου, Γυναικολόγου, Γαστρεντερολόγου (για εντοπίσεις στον πρωκτικό σωλήνα), και σπανιότερα Ουρολόγου και Χειρουργού.

Πέραν όμως της ολοκληρωμένης θεραπείας, απαιτείται και σωστή πρόληψη στο πλαίσιο της οποίας, όπως προαναφέραμε, το προφυλακτικό και το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητα μεν, αλλά δεν αρκούν.
Για περισσότερες πληροφορίες, ενημερωθείτε στον ιστότοπο stopkondylomata.com.


Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς
Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος
www.tzermias.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης