Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνά μεταδοτική νόσος στον άνθρωπο, μια λοίμωξη που ταλαιπωρεί τους ενήλικες 2 φορές τουλάχιστον τον χρόνο, ενώ τα παιδιά ακόμα περισσότερο. Τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, βήχα, πονόλαιμο και πυρετό, τα οποία υποχωρούν συνήθως, μέσα σε μια εβδομάδα.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό. Οι ειδικοί τονίζουν πως ό,τι χειρότερο για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε, οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι τα φάρμακα δεν μπορούν να τους καταπολεμήσουν.

Διαβάστε απλούς τρόπους που θα σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος:

Συχνό πλύσιμο των χεριών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μικρόβια βρίσκονται παντού, στον αέρα, πάνω στα αντικείμενα που μας περιβάλλουν, πάνω στο σώμα μας. Κάποια από αυτά, τα μικρόβια δεν μας βλάπτουν, όμως κάποια άλλα μας αρρωσταίνουν. Τα μικρόβια μπαίνουν μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου από παντού, από τα μάτια, τη μύτη, το στόμα, και από το δέρμα μας, κυρίως αν έχουμε κάποιο τραύμα. Η πρωταρχική μέθοδος πρόληψης ενάντια στα μικρόβια είναι το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά το φαγητό, αφού φτερνιστούμε ή βήξουμε, ή καθαρίσουμε τη μύτη μας, αφού πιάσουμε κάποιο ζώο, πριν και μετά την τουαλέτα.

Βιταμίνη C

Τα πορτοκάλια, καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C (λεμόνια, γκρέιπφρουτ, μαϊντανός, σέλινο, κουνουπίδι), ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, προφυλλάσουν από τις ιώσεις και συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, ο ρόλος των οποίων είναι να μάχονται τους ιούς. Ωστόσο όταν έχουμε ήδη κρυολογήσει, η κατανάλωση πορτοκαλάδας δεν επισπεύδει τον κύκλο του ιού, αλλά βοηθά στην ανάρρωση.

Σούπες και πρωτεΐνες

Για μια γρήγορη ανάρρωση είναι απαραίτητη η ισορροπημένη διατροφή σας. Καταναλώστε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Οι σούπες επίσης, με κοτόπουλο ή μοσχάρι είναι η ιδανική επιλογή γεύματος όταν έχετε κρυολογήσει, καθώς συνδυάζουν την απαραίτητη λήψη υγρών με την πρόληψη πρωτεϊνών από το κρέας ή το κοτόπουλο.

Echinacea

Η Echinacea αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη θεραπεία για τα κρυολογήματα και τη γρίπη. Μελέτες ελέγχου έχουν δείξει την αποτελεσματικότητά της στην επιτάχυνση της ανάρρωσης από τα κρυολογήματα ή τη γρίπη. Η Echinacea βοηθά επίσης, στη μείωση των συμπτωμάτων των κρυολογημάτων και της γρίπης. Ακόμη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός κρυολογήματος που μόλις ξεκινά.

Πλύσεις και γαργάρες

Εάν σας ταλαιπωρεί η ρινική συμφόρηση τότε χρησιμοποιείστε φυσιολογικό ορό για την υγιεινή της μύτης σας κάνοντας πλύσεις τρείς φορές την ημέρα. Οι γαργάρες με ήπια αντισηπτικά θα σας ανακουφίσουν από τον πονόλαιμο ενώ, αν ο πόνος επιμένει μπορείτε να αγοράσετε αντισηπτικές καραμέλες από το φαρμακείο.

Εισπνοές

Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος. Οι εισπνοές ατμού συμβάλλουν στη ρευστοποίηση και την αποβολή των εκκρίσεων. Οι εισπνοές είναι ιδιαίτερα ανακουφιστικές το βράδυ, επειδή βοηθούν τον ύπνο, που κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος είναι δύσκολος. Μια άλλη πρόταση είναι να χρησιμοποιήσετε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης