Η νέα τεχνική κατάψυξης των ωαρίων, η “υαλοποίηση”, δίνει νέες δυνατότητες. Τα κατεψυγμένα ωάρια έχουν πλέον την ίδια αποτελεσματικότητα με τα φρέσκα, επιτυγχάνοντας ανάλογα ποσοστά κυήσεων. Πόσα κατεψυγμένα ωάρια, όμως, εγγυώνται την επιτυχία; Πως νοείται η επιτυχία;

Η θεραπεία της υπογονιμότητας κρίνεται από την ύπαρξη εγκυμοσύνης, ή τη γέννηση παιδιού. Όταν τα ωάρια είναι κατεψυγμένα, δεν ξέρουμε πόσα θα γονιμοποιηθούν, πόσα θα γίνουν φυσιολογικά έμβρυα, πόσα θα εμφυτευθούν επιτυχώς και -τελικά- πόσα θα δώσουν μια υγιή εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρόλα αυτά υπάρχουν στατιστικά δεδομένα, που μας παρέχουν έναν “μπούσουλα”:

Καίριο ρόλο παίζει η ηλικία της γυναίκας κατά την κατάψυξη και ο αριθμός των ωρίμων ωαρίων που έχουν καταψυχθεί. Η γέννηση ενός υγιούς παιδιού ξεκινάει από ένα φυσιολογικό χρωμοσωματικά ωάριο. Οι νεότερες γυναίκες παράγουν υψηλότερο ποσοστό φυσιολογικών χρωμοσωματικά ωαρίων.

Η ποσότητα μπορεί να είναι “εγγύηση” της ποιότητας των ωαρίων. Όσο περισσότερα ωάρια καταψυχθούν τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να υπάρχει τουλάχιστον ένα καλό ωάριο. Οι νεότερες γυναίκες έχουν, επίσης, περισσότερα διαθέσιμα ωάρια και, έτσι, καταφέρνουν να καταψύξουν περισσότερα “καλά”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αντίθετο ισχύει για της μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες, που έχουν λιγότερα διαθέσιμα ωάρια και παράγουν λιγότερα σε κάθε κύκλο. Η ποιότητα του εμβρύου είναι ανάλογη με την ποιότητα των ωαρίων και σαφώς η αναλογία καλών και κακών ωαρίων μειώνεται με την ηλικία.

Όταν συνυπολογίζουμε την ποιότητα και τον αριθμό των ωαρίων, οι νεότερες γυναίκες έχουν υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στην κατάψυξή αυτών. Οι μεγαλύτερες πρέπει να συλλέξουν περισσότερα ωάρια, για να αισθάνονται πιο σίγουρες, ότι θα έχουν ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Κρυοσυντήρηση: Διπλάσιο το ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης με κατάψυξη ωαρίων πριν τα 35 χρόνια
Σε πρόσφατη μελέτη φαίνεται ότι γυναίκες που είχαν καταψύξει 10 ωάρια μετά την ηλικία των 35 ετών είχαν ποσοστό κυήσεως 30%, ενώ οι γυναίκες κάτω των 35 είχαν ποσοστό 60%. Στις γυναίκες κάτω των 35, που κατέψυξαν 20 ωάρια, οι κυήσεις αυξήθηκαν στο 80%!

Τα ποσοστά αυτά μπορεί να επηρεαστούν από την συνύπαρξη άλλων προβλημάτων γονιμότητας, ή προβλημάτων της γενικής υγείας της γυναίκας. Οι γυναίκες άνω των 36 ετών χρειάζονται έναν επιπλέον αριθμό ωαρίων, για ν’ αλλάξουν σημαντικά την πιθανότητα εγκυμοσύνης.

Η γονιμότητα έχει χρονικά όρια. Η κατάψυξη ωαρίων (κρυοσυντήρηση) είναι ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος. Έχουν γεννηθεί τουλάχιστον 6.000 παιδιά χωρίς να διαφέρουν από τα παιδιά των φρέσκων ωαρίων. Η κατάψυξη των ωαρίων δεν είναι ανάγκη, αλλά επιλογή της κάθε γυναίκας.

Πηγή: kostaras.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης