Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών που έγιναν στο Ιράν και την Ελλάδα, ο κρόκος φαίνεται ότι έχει ευεργετική επίδραση στα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη αλλά και από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

«Τα αποτελέσματα ερευνών που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια έδειξαν ότι ο κρόκος, βελτιώνει τη μνήμη και έχει ευεργετική επίδραση στην κατάθλιψη. Έρευνες που έγιναν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης έδειξαν ότι ο κρόκος επηρεάζει θετικά την κατάθλιψη ενώ ακολούθησε μελέτη που έδειξε ότι ο κρόκος ασκεί σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ τη δράση της γαλανταμίνης δηλαδή του φαρμάκου που χρησιμοποιεί σήμερα η ιατρική για τη νόσο αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο δεν υπήρξαν ευρήματα που να δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας του κρόκου και των παραγώγων του» ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ , αιματολόγος , Ζαχαρίας Σινάκος στο περιθώριο του 7ου Πανελληνίου Ιατρικού Διεπιστημονικού Συνεδρίου Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Μελέτη που έγινε στο Εργαστήριο Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο του Θεαγένειου, έδειξε ότι τα παράγωγα του κρόκου αναστέλλουν τη δράση ενός ενζύμου, της ακετυλοχολιστεράσης, το οποίο σχετίζεται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Εξάλλου η αντιοξειδωτική δράση του κρόκου φαίνεται ότι έχει θετική επίδραση στους ασθενείς με αγγειακή άνοια, η οποία σε υψηλό ποσοστό οφείλεται στο οξειδωτικό στρες και συγχρόνως επηρεάζεται από την αθηρωσκληρωτική κατάσταση των αγγείων του εγκεφάλου. «Επειδή ο κρόκος έχει βρεθεί ότι ασκεί γενικότερα μια αντιθρομβωτική δράση περιμένουμε ότι θα έχει ευνοϊκή δράση και στην αγγειακή άνοια. Νομίζω ότι ο κρόκος μπορεί να έχει μια πρακτική εφαρμογή στην βελτίωση της κατάστασης των αρρώστων που πάσχουν από αγγειακή άνοια ή Αλτσχάιμερ» πρόσθεσε ο κ Σινάκος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων ο κ Σινάκος εξήγησε ότι ο κρόκος δεν είναι ένα καινούργιο φάρμακο άλλα ένα φυτικό προϊόν, όπως πολλά άλλα τα οποία επιδρούν θετικά σε διάφορες καταστάσεις και τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά . «Η ψυχιατρική επιστήμη έχει τα επίσημα φάρμακα, τα οποία θα παίρνουν οι άνθρωποι με συμβουλές των γιατρών. Με βάση αυτά που θα λεχθούν από την ομάδα που έκανε την έρευνα για τον κρόκο και με βάση τις βιβλιογραφικές αναφορές πάνω στο πρόβλημα αυτό, οι ειδικοί επιστήμονες θα αποφανθούν αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά ένα παράγωγο του κρόκου» ανέφερε ο κ Σινάκος τονίζοντας παράλληλα ότι ο κρόκος δεν έχει καμία τοξική δράση.

Επιμέλεια: Παύλος Διονυσόπουλος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης