Σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται ο πρώτος ασθενής στη χώρα μας που προσβλήθηκε από τον θανατηφόρο ιό MERS, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Πρόκειται για έναν 69χρονο που ήρθε την Μεγάλη Πέμπτη στην Ελλάδα από τη Ζεντάχ της Σαουδικής Αραβίας, η οποία είναι και η μόνιμη κατοικία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 243 ασθενείς που έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι 93 κατέληξαν. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο περιστατικό που δηλώθηκε ήταν την Μ. Πέμπτη στη Μαλαισία και αφορά επίσης ταξιδιώτη από την Ζεντάχ.

Ο έλληνας ασθενής ήρθε από τη Σαουδική Αραβία και η διάγνωσή του έγινε μετά την άφιξή του στη χώρα μας, επειδή είχε παρουσιάσει πυρετό που δεν έπεφτε. Ο ασθενής ελέγχθηκε και βρέθηκε θετικός σε δύο διαδοχικές μοριακές δοκιμασίες στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Το ελληνικό περιστατικό είναι το 10ο κρούσμα λοίμωξης από MERS- κοροναϊό που διαγιγνώσκεται στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κοροναϊοί περιλαμβάνουν τόσο ιούς που προκαλούν κοινό κρυολόγημα, όσο και αυτόν που προκαλεί το σύνδρομο SARS. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει άμεση συγγένεια με κανέναν από τους υπόλοιπους γνωστούς κοροναϊούς, αλλά συνοδεύεται από νόσο με σημαντική θνητότητα.

Τα συμπτώματα που εμφανίζει κάποιος που νοσεί είναι οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα, και δύσπνοια.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης