Oι τρόποι μείωσης του ποσοστού των καισαρικών τομών, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, χωρίς την αλλοίωση του ποσοστού της περιγεννητικής νοσηρότητας και θνησιμότητας, το οποίο είναι αρκετά χαμηλό και από τα καλύτερα στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Επιστημονικής Διημερίδας με θέμα «Παθολογία της κύησης και του τοκετού» που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Διαλέξεων «Επαμεινώνδας Μεγαπάνος» του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της διημερίδας και του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, κ. Ελπιδοφόρος Δουράτσος «Η μείωση του ποσοστού των καισαρικών τομών, μπορεί να επιτευχθεί πραγματοποιώντας λιγότερο αμυντική μαιευτική και λιγότερη ιατρική παρέμβαση, εκεί που δεν απαιτείται. Το ΛΗΤΩ, στέκεται δίπλα στην ενημέρωση των νεότερων προκειμένου να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι στην επεμβατική μαιευτική».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, στη διάρκεια της διημερίδας ανακοινώθηκαν -μεταξύ άλλων- και τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος καθολικού ελέγχου των εγκύων για πρόωρο τοκετό, με την μέτρηση του τραχήλου της μήτρας στις 20-24 εβδομάδες οπότε και πραγματοποιείται το υπερηχογράφημα Β’ επιπέδου. Σύμφωνα με αυτά, η ανίχνευση των εγκύων με αυξημένο κίνδυνο για προωρότητα μέσω του υπερηχογραφικού ελέγχου του τραχήλου σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση, οδηγεί σε μείωση των πολύ πρόωρων τοκετών κατά περίπου 30%. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Υπεύθυνη του Τμήματος Εμβρυομητρικής Ιατρικής του ΛΗΤΩ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Δρ Αθηνά Σούκα «Τα αποτελέσματα αυτά αναδείχθηκαν μέσα από μία σημαντική μελέτη του Τμήματος που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διεθνές ιατρικό περιοδικό “Ultrasound in Obstetrics & Gynecology”. Δεδομένων των σοβαρότατων συνεπειών της προωρότητας, αυτή η απλή και ανώδυνη εξέταση αναμένεται να έχει σημαντική ωφέλεια για τα νεογνά».

Σχολιάζοντας την εφαρμογή του προγράμματος στο ΛΗΤΩ, ο κ. Δουράτσος τόνισε τη σοβαρότητα της μελέτης και των αποτελεσμάτων για την πρόληψη των πρόωρων τοκετών, προσθέτοντας ότι αποκτά ιδιαίτερη αξία το γεγονός ότι αφορά σε ελληνικό πληθυσμό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΛΗΤΩ, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, κ. Κωνσταντίνος Μαυρέλος, τόνισε ότι « Το Διοικητικό και Επιστημονικό Συμβούλιο του Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης, φροντίζει ώστε η ιατρική κοινότητα, να είναι πάντα κοντά στις επιστημονικές εξελίξεις, με στόχο τη διασπορά των γνώσεων και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης