Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, παρά την εξέλιξη της επιστήμης, παραμένει ένας σχεδόν «αχαρτογράφητος» λαβύρινθος για την ιατρική. Σε ό,τι αφορά μάλιστα στις πνευματικές διαταραχές και ιδιαίτερα στη διπολική διαταραχή, τα συμπτώματα είναι πολύ δύσκολο να επισημανθούν. Στη διάρκεια των μανιακών επεισοδίων, η διάθεση είναι ιδιαίτερα «ανεβασμένη», ενώ το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει στη διάρκεια των καταθλιπτικών επεισοδίων.

Η εικόνα της νόσου μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο, όσον αφορά στη διάρκεια των μανιακών και καταθλιπτικών επεισοδίων, ενώ είναι δυνατή η ταυτόχρονη συνύπαρξη μανιακών και καταθλιπτικών συμπτωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι εμφανίζουν πολύ έντονα μανιακά επεισόδια με ψυχωτικά συμπτώματα, όπως σύγχυση και πολύ σοβαρό παραλήρημα, ενώ άλλοι παρουσιάζουν πολύ ήπια μανιακά επεισόδια, τις λεγόμενες υπομανίες. Κάποιοι εμφανίζουν πολύ σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια, ενώ κάποιοι άλλοι δεν εκδηλώνουν καθόλου κατάθλιψη ή μόνο πολύ ήπιες καταθλίψεις.

Εναλλαγή συμπτωμάτων

Mανιακά και καταθλιπτικά συμπτώματα μπορεί να συνυπάρξουν ταυτόχρονα ή να εναλλάσσονται ακόμα και πολλές φορές στη διάρκεια της ίδιας ημέρας. Αυτή η κατάσταση των συνεχών εναλλαγών διάθεσης δεν είναι σπάνια και, για τον λόγο αυτόν, είναι πολύ σημαντικό να διαγιγνώσκεται έγκαιρα από τη στιγμή που είναι πολύ επώδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκτονική συμπεριφορά. Και στην περίπτωση αυτή, είναι συχνά αναγκαία η νοσηλεία για άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης