Τι είναι η πελματιαία απονευρωσίτιδα

Πελματιαία απονευρωσίτιδα σημαίνει ερεθισμό και φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης. Η πελματιαία απονεύρωση είναι ένας πολύ ισχυρός ιστός σαν σύνδεσμος ο οποίος εκτείνεται από την πτέρνα ως τα οστά του μέσου ποδός (μετατάρσια). Δρα υποστηρικτικά στη διατήρηση της ποδικής καμάρας στην πελματιαία επιφάνεια του ποδιού και απορροφά τους φυσιολογικούς κραδασμούς του ποδιού κατά τη διάρκεια της βάδισης και της άθλησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι αρκετά συχνή, αφού 1 στους 10 ενήλικες ηλικίας συνήθως 45ως 60 ετών θα νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Μπορεί να εμφανιστεί φυσικά σε οποιαδήποτε ηλικία και είναι πιο συχνή σε αθλητές ενώ εμφανίζεται με διπλάσια συχνότητα στις γυναίκες από ό,τι στους άντρες.

Συχνά μπορεί να συγχέεται με την πελματιαία υμενίτιδα της πτέρνας, μια πάθηση που είναι αρκετά πιο σπάνια και οφείλεται σε φλεγμονή του φυσιολογικού υμένα που υπάρχει στην πελματιαία επιφάνεια της πτέρνας, καθώς και με την άκανθα πτέρνας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πολλοί άνθρωποι έχουν άκανθα πτέρνας αλλά δεν θα εμφανίσουν όλοι πελματιαία απονευρωσίτιδα.



Τι προκαλεί την πελματιαία απονευρωσίτιδα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι επαναλαμβανόμενες μικρές κακώσεις της πελματιαίας απονεύρωσης (με ή χωρίς φλεγμονή) θεωρείται ότι είναι ο κύριος λόγος της απονευρωσίτιδας. Η κάκωση συμβαίνει πολύ συχνά κοντά στο σημείο πρόσφυσης της απονεύρωσης στην πτέρνα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις που μπορεί να αναπτυχθεί η συγκεκριμένη πάθηση.

• Σε περιπτώσεις βάδισης ή τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων ειδκά όταν δεν έχεις συνηθίσει μεγάλες αποστάσεις ή έχει προηγηθεί μεγάλο διάστημα καθιστικής ζωής ή απραξίας.
• Αν έχει υπάρξει πρόσφατη αλλαγή άσκησης σε διαφορετική επιφάνεια πχ. τρέξιμο από γρασίδι σε σκληρή επιφάνεια όπως δρόμο.
• Χρήση παπουτσιών με κακή υποστήριξη της ποδικής καμάρας ή με κακή απορρόφηση κραδασμών.
• Σε περίπτωση υπέρβαρου ατόμου. Το υπερβολικό βάρος ασκεί επιπλέον φορτία στην πτέρνα.
• Αν υπάρχει υπέρχρηση ή αιφνίδια καταπόνηση τοου γαστροκνημίου. Για παράδειγμα αθλητές που αυξάνουν την ένταση ή την απόσταση του τρεξίματος.
• Σε περίπτωση σφιχτού Αχιλλείου τένοντα, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πελματιαίας κάμψης του αστραγάλου και να κάνει πιο επιρρεπή την πελματιαία απονεύρωση σε τραυματισμό.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Ο πόνος είναι το πιο συχνό σύμπτωμα και ενόχληση. Μπορεί να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε σημείο του πέλματος αλλά συνήθως υπάρχει ένα σημείο με μεγαλύτερη ευαισθησία, 3-4 εκατοστά πιο μπροστά από την πτέρνα και το οποίο μπορεί να είναι επώδυνο ακόμη και στην ψηλάφηση. Ο πόνος είναι μεγαλύτερος συνήθως στα πρώτα βήματα ή το πρωί που σηκωνόμαστε από το κρεβάτι και στη συνέχεια να υφίεται αλλά νασυνεχίζει να ενοχλεί. Πόνος εμφανίζεται επίσης μετά από πολύωρη βάδιση ή άθληση. Επίσης σε ξαφνική τάση του πέλματος όπως σε σκάλες ή όταν στεκόμαστε στα δάκτυλα των ποδιών μπορεί να αυξηθεί ο πόνος. Μπορεί οι ενοχλήσεις να είναι τόσο έντονες που να κουτσαίνουμε, ενώ σπανιότερα μπορεί να έχουμε τις ίδιες ενοχλήσεις και στα δύο πόδια.

Τις περισσότερες περιπτώσεις η διάγνωση τίθεται από την κλινική εξέταση και την περιγραφή των ενοχλήσεων από τον ασθενή. Σπάνια χρειάζεται ο γιατρός να ζητήσει ακτινογραφίες ή διαγνωστικό υπέρηχο για να ελεγχθεί πιθανή πάχυνση και οίδημα της πελματιαίας απονεύρωσης.

Θεραπεία

Ο πόνος με την πάροδο του χρόνου υποχωρεί, η αλήθεια όμως είναι ότι όπως και σε κάθε σύνδεσμο ή τένοντα, τα συμπτώματα υποχωρούν σχετικά αργά. Πολλές φορές απαιτείται συνδυασμός διάφορων συντηρητικών θεραπειών για να υποχωρήσουν πλήρως τα συμπτώματα. Σκοπός είναι να περιοριστεί η φλεγμονή και ο πόνος, να επουλωθούν μικρές ρήξεις στις ίνες της πελματιαίας απονεύρωσης, ενώ ταυτόχρονα να βελτιωθεί η δύναμη και η ελαστικότητα του άκρου ποδός ώστε να μην καταπονείται υπερβολικά η πελματιαία απονεύρωση. Οι πιο δημοφιλείς και επιτυχημένες μορφές θεραπείας είναι οι ακόλουθες:

• Ξεκούραση – αποφόρτιση του ποδιού, περιορισμό δηλαδή των δραστηριοτήτων που προκαλούν επιδείνωση (τρέξιμο ή περπάτημα σε σκληρές επιφάνειες).
• Για τη μείωση της φλεγμονής και του πόνου μπορεί να βοηθήσει η χρήση τοπικά πάγου και παυσιπόνων καθώς και πιο ισχυρών μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών. Η χρήση κρουστικών υπερήχων έχει βρεθεί επίσης ότι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φλεγμονής.
• Έχει αποδειχθεί πως η χρήση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων που εφαρμόζονται τοπικά στο σημείο του πόνου, προσφέρει ανακούφιση από τον πόνο, καταπολεμά τη φλεγμονή και επιτρέπει την αμεσότερη επούλωση των δεσμίδων της πελματιαίας απονεύρωσης. Μία ατομική μικροσυσκευή αυτής της τεχνολογίας είναι η SmartInsole για τον πόνο στο πέλμα.
• Η χρήση καλών υποδημάτων που να απορροφούν σε μεγάλο βαθμό τους κραδασμούς καθώς και η χρησιμοποίηση ειδικών πελμάτων μπορούν επίσης να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση των ενοχλήσεων.
• Απλές καθημερινές ασκήσεις διατάσεων του πέλματος και της γάμπας (γαστροκνήμιο) αρκετές φορές την ημέρα,ειδικά κατά την πρωινή έγερση επίσης βοηθούν τον σύνδεσμο να γίνει πιο δυνατός και ελαστικός.

Για να μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση της φλεγμονής του πόνου στο πέλμα με τη χρήση της ειδικής συσκευής Smart Insole, πατήστε εδώ.

Άλκης Καλλιακμάνης, MD, PhD, Χειρουργός Ορθοπαιδικός – Αθλητίατρος
Μαρασλή 3, Κολωνάκι | 6974002828 | alkkal@outlook.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης