Ζήσης Ψάλλας

Σε ένα ασυνήθιστο πείραμα, οι ερευνητές του James Cook University στην Αυστραλία διαπίστωσαν ότι η ποσότητα των ψαριών και των επεξεργασμένων φαγητών που καταναλώνονται σχετίζεται με την κατάθλιψη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές με επικεφαλής τους καθηγητές Zoltan Sarnyai και Robyn McDermott εξέτασαν τη σχέση μεταξύ κατάθλιψης και διατροφής στο νησί Τόρες Στρέιτ όπου υπάρχουν φαστφουντάδικα και σε ένα άλλο πιο απομονωμένο νησί όπου δεν υπάρχουν.

Ο Δρ. Maximus Berger, πρώτος συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε ότι η ερευνητική ομάδα πήρε συνέντευξη από περίπου 100 άτομα και στα δύο νησιά. «Τους ρωτήσαμε για τη διατροφή τους, εξετάσαμε τα επίπεδα κατάθλιψής τους και πήραμε δείγματα αίματος. Όπως θα περίμενε κανείς, οι άνθρωποι στο πιο απομονωμένο νησί που δεν διέθετε fast food είχαν σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση θαλασσινών και χαμηλότερη κατανάλωση τροφών της αγοράς από τους ανθρώπους στο άλλο νησί», είπε.

Οι ερευνητές εντόπισαν 19 άτομα με μέτρια έως σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα: 16 ήταν από το νησί όπου το γρήγορο φαγητό είναι άμεσα διαθέσιμο και μόνο τρία από το άλλο νησί. «Τα άτομα με σημαντικά καταθλιπτικά συμπτώματα ήταν νεότερα σε ηλικία και είχαν μεγαλύτερη κατανάλωση τροφής», δήλωσε ο Berger.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Οι ερευνητές, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, ανέλυσαν τα δείγματα αίματος στους ανθρώπους που ζούσαν στα δύο νησιά και διαπίστωσαν ότι υπήρχαν διαφορές στα λιπαρά οξέα ωμέγα-6 και ωμέγα-3.
 Σε χώρες με παραδοσιακή διατροφή, ο λόγος των ω-6 προς τα ω-3 είναι 1:1 ενώ στις βιομηχανικές χώρες μπορεί να φτάνει ακόμα και το 20:1 για μερικούς ανθρώπους

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι στις δυτικές κοινωνίες όπου υπάρχει αφθονία των ωμέγα-6 και σχετική έλλειψη των ωμέγα-3, είναι πιο συχνή η κατάθλιψη. Αυτό έχει κάνει αρκετούς ειδικούς να πιστεύουν ότι τα ωμέγα-6 σχετίζονται με την κατάθλιψη ενώ τα ωμέγα-3 είναι προστατευτικά. Τα ωμέγα-6 είναι και αυτά απαραίτητα στον άνθρωπο ωστόσο η μεγάλη κατανάλωσή τους θεωρείται επιβλαβής. Σε χώρες με παραδοσιακή διατροφή, ο λόγος των ω-6 προς τα ω-3 είναι 1:1 ενώ στις βιομηχανικές χώρες μπορεί να φτάνει ακόμα και το 20:1 για μερικούς ανθρώπους.

«Τα επίπεδα των λιπαρών που σχετίζονται με την κατάθλιψη βρέθηκαν υψηλά στους ανθρώπους που ζούσαν στο νησί με την εύκολη πρόσβαση στο γρήγορο φαγητό, ενώ τα επίπεδα των λιπαρών που σχετίζονται με την προστασία από την κατάθλιψη και βρίσκονται στα θαλασσινά ήταν υψηλότερα στο άλλο νησί», δήλωσε ο Berger.

Ο καθηγητής Sarnyai ανέφερε: «Η κατάθλιψη είναι πολύπλοκη, συνδέεται επίσης με κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, επομένως δεν υπάρχει κάποιο μαγικό φως σ’ αυτή τη μελέτη αλλά τα δεδομένα μας δείχνουν πως μια δίαιτα πλούσια σε ωμέγα-3 τα οποία παρέχονται από τα θαλασσινά και χαμηλή σε ω-6 μπορεί να είναι ωφέλιμη».

Ο ίδιος είπε ότι σύμφωνα με τα έως σήμερα διαθέσιμα στοιχεία θα ήταν πρόωρο να συμπεράνουμε ότι η δίαιτα μπορεί να έχει διαρκή αντίκτυπο στον κίνδυνο της κατάθλιψης, αλλά ζήτησε να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες για την παροχή πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα σε αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες. «Θα πρέπει να είναι μια προτεραιότητα και μπορεί να είναι επωφελής όχι μόνο για τη σωματική υγεία, αλλά και για την ψυχική υγεία και την ευημερία», είπε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης