Ζήσης Ψάλλας

Τα πρώτα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 μπορούν να εντοπιστούν ίσως και 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο εφετινό ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στο Βερολίνο (1-5 Οκτωβρίου).
Μια ιαπωνική μελέτη παρακολούθησε περισσότερους από 27.000 μη διαβητικούς ενήλικες (μέση ηλικία 49 ετών) μεταξύ 2005 και 2016, και διαπίστωσε ότι η αύξηση της γλυκόζης νηστείας, ο υψηλότερος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) και η μειωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη ήταν ανιχνεύσιμα έως 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση του διαβήτη καθώς και του προδιαβήτη.
«Δεδομένου ότι η μεγάλη πλειονότητα των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 περνά από το στάδιο του προδιαβήτη, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι αυξημένοι μεταβολικοί δείκτες για τον διαβήτη είναι ανιχνεύσιμοι για περισσότερα από 20 χρόνια πριν από τη διάγνωση» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας Hiroyuki Sagesaka από το νοσοκομείο Aizawa στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας.
Προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι οι παράγοντες κινδύνου όπως η παχυσαρκία και η αυξημένη γλυκόζη νηστείας μπορεί να εμφανιστούν έως και 10 χρόνια πριν κάποιος διαγνωστεί με διαβήτη.
Ο Sagesaka και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν τις καμπύλες της γλυκόζης νηστείας, τον ΔΜΣ και την ευαισθησία στην ινσουλίνη σε άτομα που ανέπτυξαν χωριστά διαβήτη και προδιαβήτη.
Στην αρχή της μελέτης, 27.392 μη διαβητικά άτομα εξετάστηκαν σχετικά με τη γλυκόζη νηστείας και τη μέση τιμή της γλυκόζης αίματος (HbA1c), ενώ παρακολουθήθηκαν έως τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 ή του προδιαβήτη, μέχρι το τέλος του 2016.
Κατά την περίοδο της μελέτης εντοπίστηκαν 1.067 νέες περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2. Τα ευρήματα έδειξαν ότι διάφοροι παράγοντες κινδύνου ήταν πιο συχνοί μεταξύ των ατόμων που συνέχισαν να αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν το έκαναν. Συγκεκριμένα, ο ΔΜΣ, η γλυκόζη νηστείας και η αντίσταση στην ινσουλίνη ήταν σε υψηλότερα επίπεδα έως και 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση, ενώ οι διαφορές διευρύνθηκαν με την πάροδο του χρόνου.
Για παράδειγμα, η μέση γλυκόζη νηστείας στα 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση ήταν 101,5 mg/dL στα άτομα που ανέπτυξαν διαβήτη έναντι 94,5 mg/dL στα άτομα που δεν ανέπτυξαν. Στα 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση ήταν 105 mg/dL έναντι 94 mg/dL και στον έναν χρόνο πριν από τη διάγνωση ήταν 110 mg/dL έναντι 94 mg/dL.
Από τα 15.778 άτομα με φυσιολογική γλυκόζη αίματος στην αρχική εξέταση, τα 4.781 ανέπτυξαν προδιαβήτη κατά την περίοδο της μελέτης, ενώ οι διαταραχές ήταν παρούσες τουλάχιστον 10 χρόνια πριν από τη διάγνωση των προδιαβητικών.
«Επειδή οι δοκιμές πρόληψης σε άτομα με προδιαβήτη φαίνεται να είναι λιγότερο επιτυχημένες, ίσως χρειάζεται παρέμβαση πολύ νωρίτερα από το στάδιο του προδιαβήτη για να αποτρέψουμε την εξέλιξη σε διαβήτη» είπε ο Sagesaka.

Παγκοσμίως, εκτιμάται ότι 425 εκατομμύρια ενήλικες (ηλικίας 20-79 ετών) ζούσαν με διαβήτη το 2017 και προβλέπεται να αυξηθούν σε 629 εκατομμύρια μέχρι το 2045.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης