Ο καρκίνος και οι διάφορες μορφές θεραπείας του, αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης,σε ποσοστά έως και πέντε φορές μεγαλύτερα από ό,τι στο γενικό πληθυσμό.

Η σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση αποτελεί την 2η αιτία θανάτου για τους ασθενείς με καρκίνο, μετά από την ίδια τη νόσο. Όμως, μόλις 8% των ασθενών δέχθηκε ενημέρωση από τον γιατρό του, για τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης, ενώ το 71% των ασθενών με καρκίνο δεν γνωρίζουν ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβωσης από το γενικό πληθυσμό, όπως προέκυψε από ευρωπαϊκή έρευνα της ECPC (European Cancer Patient Coalition- Ευρωπαϊκή Συμμαχία των Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα της ECPC πραγματοποιήθηκε σε έξι χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Tα αποτελέσματα δείχνουν μια εκτεταμένη έλλειψη αναγνώρισης του κινδύνου από τους ασθενείς και έντονα κενά στην ενημέρωση και επαρκή πληροφόρηση τους από τους θεράποντες γιατρούς.

Συγκεκριμένα η έρευνα για τη σχετιζόμενη με τον καρκίνο θρόμβωση στην Ελλάδα έδειξε ότι:

  • Μόλις 29% είναι το ποσοστό των ασθενών που γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο έχουν υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβωση από ότι ο γενικός πληθυσμός. Οι μισοί από αυτούς (49%), δήλωσε ότι δεν έχει επαρκή κατανόηση του κινδύνου της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης.
  • Το 67% δήλωσε ότι γνωρίζει σε κάποιο βαθμό ότι η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης, ενώ το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 44% για την ακτινοθεραπεία.
  • Το 16% δήλωσε ότι είχε υποφέρει από θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο.
  • Μόλις το 8% του συνόλου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έλαβαν ενημέρωση για τους κινδύνους θρόμβωσης που σχετίζονται με τον καρκίνο από γιατρό ή επαγγελματία υγείας στο νοσοκομείο, η οποία ήταν κατά κύριο λόγο προφορική.
  • Το 50% των συμμετεχόντων είχαν ασθενήσει εντός της προηγούμενης πενταετίας, γεγονός που περιγράφει με ακρίβεια τις υφιστάμενες συνθήκες.
  • Μόνο το 14% δήλωσε ότι έχει πλήρη επίγνωση του μεγέθους των κινδύνων θρόμβωσης που σχετίζονται με συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, ενώ μόνο το 21% ότι ο κίνδυνος έχει σχέση και αυξάνεται σε προχωρημένο στάδιο της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης