Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά την παιδική και εφηβική ηλικία τους, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Όσο πιο πρόωρο είναι το μωρό, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος.

Όλο και περισσότερα πρόωρα μωρά επιβιώνουν πλέον κατά τον τοκετό, αλλά τα όργανά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την καρδιαγγειακή και λοιπή υγεία τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Άνα-Κάριν Έντστεντ-Μπόναμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία για 2,6 εκατομμύρια άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν από την 28η εβδομάδα της κύησης είναι κατά μέσο όρο 17 φορές πιθανότερο να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί κανονικά. Όσα γεννήθηκαν μεταξύ της 28ης και της 31ης εβδομάδας αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια σε παιδιά και εφήβους, συνεπώς ο κίνδυνος ακόμη για τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είναι πολύ μικρός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης