Το περπάτημα και το ποδήλατο, ακόμα και η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για τη μετακίνηση προς και από το χώρο εργασίας μπορούν να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία, ειδικά στη μέση ηλικία.

Η διαπίστωση ανήκει σε βρετανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Diabetes & Endocrinology.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιστημονική ομάδα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής τη Δρ Έλεν Φλιντ, συνέλεξαν στοιχεία για 150.000 ανθρώπους από τη βάση δεδομένων Biobank, προκειμένου να εξετάσουν εάν και σε ποιο βαθμό ο τρόπος μετακίνησης προς τη δουλειά σχετίζεται με την κατάσταση της υγείας και το σωματικό βάρος.

Το βέλτιστο μέσο μετακίνησης για την κατάσταση της υγείας προέκυψε ότι είναι το ποδήλατο: ένας μέσος ποδηλάτης ηλικίας 53 ετών με σωματικό βάρος 86 κιλά είναι πέντε κιλά ελαφρύτερος από έναν συνομήλικό του που μετακινείται με το αυτοκίνητο, ενώ μια γυναίκα 52 ετών βάρους 71 κιλών είναι 4,4 κιλά πιο αδύνατη από μια γυναίκα οδηγό αυτοκινήτου.

Δεύτερος καλύτερος τρόπος μετακίνησης είναι το περπάτημα, ενώ τα οφέλη μεγιστοποιούνταν ανάλογα με την απόσταση του εργαζομένου ποδηλάτη ή «περιπατητή» από την εργασία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως ακόμα και η μετακίνηση με τα δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τραμ, μετρό) ήταν καλύτερη για την κατάσταση της υγείας σε σύγκριση με την καθημερινή οδήγηση αυτοκινήτου.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ακόμη και η περιορισμένη σωματική άσκηση που συνεπάγεται η μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχει θετικό αντίκτυπο στον έλεγχο της παχυσαρκίας.

Το ίδιο ισχύει και για τον συνδυασμό μέσων μαζικής μεταφοράς και περπατήματος ή ποδηλάτου (π.χ. προς και από τον σταθμό του μετρό).

Πηγή: econews

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης