Ο επίμονος και ενοχλητικός πόνος στο κάτω μέρος της κοιλιάς πρέπει να οδηγήσει τη γυναίκα στον γιατρό, καθώς ο χρόνιος πυελικός πόνος μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα της ζωής της.

Μερικές γυναίκες το περιγράφουν σαν έναν έντονο και συνεχή πόνο χαμηλά στην κοιλιά, άλλες σαν πόνο που έρχεται και φεύγει και άλλες σαν οξύ και διαπεραστικό. Επίσης μπορεί να έχουν την αίσθηση μυϊκής κράμπας ή αίσθηση πίεσης ή βάρους βαθιά στην πύελο. Σε κάποιες περιπτώσεις ο πόνος μπορεί να ενταθεί από την ορθοστασία και να υποχωρεί όταν η γυναίκα ξαπλώσει ενώ μπορεί να παρουσιαστεί και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν χρόνιο πόνο στην περιοχή της πυέλου σε μια γυναίκα είναι οι παρακάτω: Παθήσεις του γεννητικού συστήματος όπως ενδομητρίωση, χρόνια πυελική φλεγμονώδης νόσος, συμφύσεις, μυϊκός σπασμός, σύνδρομο πυελικής συμφόρησης (λόγω κιρσών στο φλεβικό δίκτυο της πυέλου). Ακόμη παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κολίτιδα.

Η πάθηση του μυοσκελετικού συστήματος όπως οστεοαρθρίτιδα της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή ινώδης μυαλγία. Οι πόνοι μπορεί ακόμη να οφείλονται και στο ουροποιητικό σύστημα όπως κυστίτιδα.

Οι ψυχοσωματικοί παράγοντες όπως κατάθλιψη, χρόνιο στρες, σεξουαλική ή σωματική κακοποίηση παίζουν και αυτοί τον ρόλο τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο η θεραπεία εξαρτάται από την αιτιολογία του πόνου και μπορεί να περιλαμβάνει ορμονοθεραπεία, χορήγηση αντιβιοτικών, παυσίπονων, φυσικοθεραπεία ή και ψυχολογική υποστήριξη.

Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν επεμβατικές μέθοδοι, ακόμα και χειρουργική επέμβαση, για λύση συμφύσεων ή αφαίρεση ενδομητριωσικών κύστεων.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης