Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συσκέψεων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα μέλη των κλιμακίων που έχουν συσταθεί και συγκεκριμένα οι Επόπτες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Λασιθίου, οι Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων Αγίου Νικολάου, Νεάπολης, Ιεράπετρας και Σητείας και εκπρόσωποι των Λιμεναρχείων Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση των θεμάτων που αφορούν στον συντονισμό, στην οργάνωση και την καλύτερη λειτουργία των κλιμακίων, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους για την εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η νομοθεσία ισχύει ήδη, είναι γνωστή σε όλους και σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας πρέπει να τηρηθεί το συντομότερο δυνατό.

Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπεται να επιβάλλονται επί τόπου στους παραβάτες είναι πολύ αυστηρά και δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο συστάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι υπεύθυνοι διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων, πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα που ορίζει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, καθώς και να μην παρέχουν καμία διευκόλυνση στους πολίτες για τη μη τήρηση του νόμου.

Πού απαγορεύεται

Οι χώροι όπου απαγορεύεται το κάπνισμα (με σειρά προτεραιότητας) είναι:

• Νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και βαθμίδων.
• Εκπαιδευτικά ιδρύματα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, πανεπιστημιακά ιδρύματα, εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης και χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης.
• Δημόσιες Υπηρεσίες.
• Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων.
• Καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.
• Κέντρα διασκέδασης.

Οι παραβάσεις

Οι συνήθεις παραβάσεις για τις οποίες θα επιβάλλονται πρόστιμα είναι:

– Ανοχή ή μη επέμβαση του υπευθύνου σε πολίτες που καπνίζουν.
– Μη πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες.
– Μη λήψη μέτρων για την αποτροπή των παραβάσεων.
– Μη ανάρτηση απαγορευτικού σήματος.
– Μη ανταπόκριση του υπευθύνου σε διαμαρτυρία για την πραγματοποίηση της παράβασης.
– Μη συνεργασία του υπευθύνου με τα αρμόδια όργανα κατά τη διεξαγωγή του ελέγχου.

Πηγή: cretalive.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης