Την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών στο Σύστημα Υγείας ανακοίνωσαν ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής και 4 αναπληρωτές υπουργοί: Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, στέλνοντας παράλληλα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, με τον κ. Στρατούλη να δηλώνει κατηγορηματικά και ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση δεν πιέζεται και δεν εκβιάζεται και όποια συμφωνία κάνει με τους εταίρους δεν θα ακυρώνει τις προγραμματικές της δεσμεύσεις.

«Η ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει γεννήσει βαθύτατες ανισότητες στην κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, «Ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας», που θα βρίσκεται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης έως 11 Μαΐου. Ο υπουργός μίλησε για μείζον πρόβλημα, το οποίο χρειάζεται συλλογική αντιμετώπιση, επισημαίνοντας ότι η «μπόρα» της κρίσης έβγαλε έξω από την ασφαλιστική κάλυψη χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν να ζουν σε ένα καθεστώς ανασφάλειας. Η υγειονομική του κάλυψη, συνέχισε, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, ώστε να αισθανθούν ότι υπάρχει ένα ανθρωπεκεντρικό κράτος που λειτουργεί με αλληλεγγύη προς τους πολίτες του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το νέο σύστημα θα έχουν πλέον πλήρη υγειονομική, φαρμακευτική και νοσηλευτική περίθαλψη όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα και φέρουν νομιμοποιητικά έγγραφα, όπως και παιδιά μεταναστών χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα, αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες, έγκυες. Καταργούνται τα εισοδηματικά κριτήρια, όπως επίσης και οι τριμελείς επιτροπές που είχαν συσταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα νοσοκομεία, προκειμένου να εξετάζουν τα αιτήματα των ανασφάλιστων για νοσηλεία. Το σύστημα χορήγησης Βιβλιαρίων Υγείας Ανασφάλιστων (ΒΥΑ) απλοποιείται και οι δικαιούχοι θα τα προμηθευονται μέσω των ΚΕΠ. Με το ΒΥΑ όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας και, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, οι ανασφάλιστοι αποκτούν τα ίδια δικαιώματα με τους ασφαλισμένους. Όσον αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες πλέον θα έχουν πρόσβαση και οι ανασφάλιστοι, θα μπορούν να τις κάνουν μόνο στις δημόσιες δομές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης