Μετά τη ραγδαία γήρανση τού πληθυσμού και τη μείωση των γεννήσεων, που επιτείνουν το δημογραφικό πρόβλημα, η χώρα μας αποκτά μια ακόμη αρνητική πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καταγράφοντας ποσοστό υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων 42%, όταν ο μέσος όρος για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους δεν ξεπερνά το 38%! Ακόμη πιο ανησυχητικά είναι τα στοιχεία αυτά για τα Ελληνόπουλα, τα οποία αναδεικνύονται ως τα πλέον παχύσαρκα παιδιά της Γηραιάς Ηπείρου: περίπου 3 στα 10 αγόρια στην εφηβεία και 1 στα 6 κορίτσια είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ποσοστά που, επίσης, αυξάνονται αλματωδώς τα τελευταία χρόνια.

H παχυσαρκία θα είναι ένα από τα κεντρικά θέματα του 40ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Πανελλήνιας Ένωσης Ενδοκρινολόγων, το οποίο ξεκινά αύριο στην Αθήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στον ορισμό της παχυσαρκίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας, Γιώργος Μαστοράκος, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, παχύσαρκος θεωρείται όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) πάνω από 30. Όπως είναι γνωστό, ο ΔΜΣ προκύπτει από τη διαίρεση του σωματικού βάρους (σε κιλά) δια του ύψους του ατόμου στο τετράγωνο. Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25-29,9, το άτομο θεωρείται υπέρβαρο.

Εκτός όλων των άλλων, η παχυσαρκία παίζει τεράστιο ρόλο στον σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ), άλλη μια σύγχρονη πανδημία, όπως ανέφερε ο ενδοκρινολόγος, διευθυντής του Πολυιατρείου ΕΟΠΥΥ Ανάληψης Θεσσαλονίκης, Ζαδάλλα Μούσλεχ. Η αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα επιβαρύνει σημαντικά τον οργανισμό και συμβάλλει στην εμφάνιση του διαβήτη, είπε ο κ. Μούσλεχ. Παρ΄ όλα αυτά, τα μηνύματα για την αντιμετώπιση του ΣΔ είναι σήμερα πιο αισιόδοξα από ποτέ, καθώς έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στη φαρμακολογία και αναμένονται και νέα σκευάσματα, ενώ βελτιώνονται συνεχώς οι αντλίες έγχυσης ινσουλίνης. Τέλος, η ημέρα που το τεχνητό πάγκρεας θα μπορέσει να εφαρμοστεί, πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά, γεγονός που θα φέρει επανάσταση.

Ένα άλλο θέμα μεγάλου ενδιαφέροντος του συνεδρίου αποτελεί η διατήρηση της υγείας και της ποιότητας ζωής του άνδρα, ιδίως σε ό,τι σχετίζεται με την αναπαραγωγική ικανότητα του ζευγαριού. Στον τομέα αυτόν, η ανδρολογία έχει επιτύχει μεγάλα επιτεύγματα, ενώ ακόμη πιο σημαντικές αναμένονται οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα με την έρευνα στα στελεχιαία κύτταρα σχετικά με την ανδρική υπογονιμότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ό,τι αφορά τις απεικονιστικές δυνατότητες στην ενδοκρινολογία, ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα από τη συνεχή εξέλιξη της υπερηχογραφίας. Η υπερηχογραφία είναι μια μέθοδος απλή στην εφαρμογή της, ανώδυνος, ακίνδυνη, η οποία μπορεί να επαναληφθεί πολλές φορές και έχει μικρό κόστος, είπε ο συντονιστής διευθυντής του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Ειδικού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά”, Φίλιππος Καλδρυμίδης. Δια της υπερηχογραφίας στην ενδοκρινολογία προεκτείνονται τα δάκτυλα των ενδοκρινολόγων, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της ψηλάφησης των (π.χ. παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα). Ακόμη, δια της υπερηχογραφίας επεκτείνεται και οι επισκόπησή τους συλλέγοντας πληροφορίες για την υφή και το μέγεθος των ενδοκρινών αδένων που ελέγχονται (θυρεοειδής αδένας, ωοθήκες, επινεφρίδια). Οι εφαρμογές της υπερηχογραφίας είναι χρησιμότατες για όλες τις ειδικότητες της ιατρικής και ειδικά στην διερεύνηση των παθήσεων των ενδοκρινικών αδένων.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης