Η ρινοπλαστική είναι η νούμερο ένα σε ζήτηση επέμβαση πλαστικής χειρουργικής. Παραμένει, όμως, μία από τις δυσκολότερες επεμβάσεις ώστε να είναι επιτυχημένη.

Η μύτη περιλαμβάνει πολλά σχετιζόμενα ανατομικά στοιχεία, παράγοντες και προβλήματα που πρέπει να ρυθμιστούν στο ίδιο χειρουργείο. Εάν αυτοί οι ανατομικοί σχηματισμοί και οι σχέσεις μεταξύ τους διαταραχθούν, ώστε να αλλάξει το σχήμα της μύτης, θα πρέπει να γίνουν αντίστοιχες προβλέψεις για τη σταθερότητα και τη λειτουργία αυτής. Ακόμη και μικρές φαινομενικά αλλοιώσεις και αλλαγές μπορεί να οδηγήσουν σε μεταβολές, πολλές φορές καταστροφικές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ειδικούς η μοντέρνα ρινοπλαστική δε σημαίνει ανελέητη αφαίρεση του ρινικού οστού και λέπτυνση των χόνδρων στα ρουθούνια ώστε τελικά αυτά να μετακινούνται με την εισπνοή και την ομιλία.

Η μοντέρνα ρινοπλαστική προτείνει μικρές αλλά καίριες παρεμβάσεις και βασίζεται σε βαθύτερες γνώσεις της δυναμικής. Δίνει τη δυνατότητα στο χειρισμό της κορυφής της ρινός που είναι το δυσκολότερο κομμάτι της ρινοπλαστικής, το στένεμα αυτής, αν είναι πλατιά, την αλλαγή κλίσης και επανατοποθέτησή της, χωρίς να μειωθεί ο όγκος της. Έτσι, δεν παραβλάπτεται ο ζωτικός χώρος της αναπνοής, δε δημιουργούνται προβλήματα στη ρινική βαλβίδα, τα αποτελέσματα είναι φυσικά και μόνιμα.

Ο ρινοχειρουργός πρέπει να είναι εκπαιδευμένος και στις δύο τεχνικές και στην ανοιχτή ή κλειστή ρινοπλαστική, καθώς και στις παραλλαγές τους. Εξαρτάται από το περιστατικό, τη διορατική ματιά και τις γνώσεις του γιατρού, καθώς στη ρινοπλαστική ισχύει το ότι «το μάτι δεν μπορεί να δει αυτό που το μυαλό δε γνωρίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπριγκού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης