Δημοσιεύθηκαν πρόσφατα τα στοιχεία του Βαρόμετρου Υγείας του Εθνικού Ινστιτούτου Πρόληψης και Αγωγής Υγείας της Γαλλίας, σύμφωνα με τα οποία 400.000 περίπου Γάλλοι καπνιστές άτομα έχουν απαλλαγεί από τη βλαβερή συνήθειά τους, ενώ συγχρόνως ένα σημαντικό ποσοστό μείωσε σημαντικά την ημερήσια χρήση συμβατικών τσιγάρων, λόγω της παράλληλης χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται μια «περίεργη» κινητικότητα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και ανάμεσα σε…εγχώριους παράγοντες, για αναζήτηση τρόπων περαιτέρω φορολογίας των ατμιστών, αγνοώντας τη σημαντικά μικρότερη βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η οποία ανέρχεται μόλις στο 1-5% εκείνης του συμβατικού και στρέφουν τα βέλη τους στο μοναδικό προϊόν που μπορεί να το ανταγωνιστεί αποτελεσματικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι γνωστό, πως, οι περισσότεροι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, το έχουν εντάξει στην καθημερινότητά τους, προκειμένου να κόψουν ή να περιορίσουν δραστικά το κάπνισμα. Αυτό προφανώς δεν αρέσει στους γραφειοκράτες των Βρυξελλών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το θέμα αποκλειστικά λογιστικά, λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα άμεσα έσοδα που χάνει το δημόσιο από τη μειωμένη κυκλοφορία των τσιγάρων, άρα και των χρημάτων που «χάνονται» από τη φορολογία. Αγνοούν όμως το γεγονός των 650.000 θανάτων, που σύμφωνα με τις μετριοπαθέστερες έρευνες, σημειώνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη εξαιτίας του τσιγάρου.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικού Τσιγάρου (ΣΕΕΗΤ) παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις προσπάθειες αυτές και είναι έτοιμος να υποβάλλει τις δικές του προτάσεις, έτσι ώστε να υπάρξει μια σοβαρή διαβούλευση για το παρόν και το μέλλον του ατμίσματος, που περικλείει έναν κλάδο με ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία εξαιτίας της σημαντικά μικρότερης βλαπτικότητας του ηλεκτρονικού τσιγάρου, άρα και της συμβολής του στην υγεία ενεργών και παθητικών καπνιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης