Το σώμα μας αποτελείται από 60-70% υγρά και η κατανάλωση νερού έχει ζωτική σημασία. Το νερό αποτελεί το συστατικό εκείνο που διευκολύνει τη διάλυση ανόργανων και οργανικών στοιχείων, τη μεταφορά διαφόρων θρεπτικών ουσιών, ενώ ταυτόχρονα συλλέγει και απομακρύνει τα προϊόντα αποικοδόμησής τους.

Όπως επισημαίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος Ελένη Φουσέκα, η ποσότητα των υγρών που πρέπει να καταναλώνει κανείς ποικίλλει ανάλογα με τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες, την ηλικία και τις κλιματολογικές συνθήκες. Κατά μέσο όρο, ένας υγιής ενήλικας άνδρας έχει ανάγκη 2,5 lit νερού και μια υγιής ενήλικη γυναίκα 2 lit νερού ανά ημέρα, έτσι ώστε να μπορούν να αναπληρώσουν τις απώλειες από την αποβολή των υγρών μέσω των ούρων, της εφίδρωσης και της αναπνοής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ευπαθείς ομάδες στην αφυδάτωση αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες. Ακόμα και μια ελαφριά αφυδάτωση επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση, αυξάνει το αίσθημα της κούρασης και οδηγεί σε πονοκέφαλο.

Ο οργανισμός διατηρεί την ισορροπία των προσλαμβανόμενων και των αποβαλλόμενων υγρών μέσω της νεφρικής λειτουργίας. Σημασία δεν έχει μόνο η ποσότητα των υγρών που καταναλώνουμε αλλά και ο τρόπος κατανάλωσής τους κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Φανταστείτε τα νεφρά σαν ένα σφουγγάρι. Αν βουτήξετε ένα σφουγγάρι μέσα σε έναν κουβά με νερό, εκείνο θα κρατήσει μόνο συγκεκριμένο όγκο υγρών. Έτσι και τα νεφρά μας, αν προσπαθήσουμε να πιούμε π.χ. 2 λίτρα νερό μέσα σε λίγη μόνο ώρα, θα συγκρατήσουν συγκεκριμένο όγκο υγρών και τα υπόλοιπα θα τα αποβάλουν μέσω των ούρων. Προσπαθήστε, λοιπόν, να καταναλώνετε μικρές ποσότητες υγρών ανά τακτά χρονικά διαστήματα και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πολλές φορές περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό. Όμως, το αίσθημα της δίψας μπορεί να καθυστερήσει και, μέχρι να το νιώσουμε, να είμαστε ήδη αφυδατωμένοι.

Τα αλκοολούχα και καφεϊνούχα ποτά, παρότι αποτελούνται από νερό, δεν βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματος. Προκαλούν διούρηση και αφυδατώνουν τον οργανισμό. Συνοδεύστε τα ποτά σας, αλκοολούχα ή καφεϊνούχα, πάντοτε με ικανές ποσότητες νερού για την καλύτερη ενυδάτωσή σας.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και οι σούπες, συνεισφέρουν σημαντικά στην ημερήσια πρόσληψη νερού. Το ίδιο και η κατανάλωση ροφημάτων, όπως τα αφεψήματα βοτάνων, μπορεί να βοηθήσει στην πρόσληψη της συνολικής συνιστώμενης ποσότητας νερού.

Αν ανήκετε σε εκείνη την κατηγορία των ανθρώπων που δεν τους αρέσει η γεύση του νερού, μπορείτε να δοκιμάσετε ανθρακούχο νερό ή να αρωματίσετε το νερό σας με χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι ή ακόμα μπορείτε να αφήσετε μέσα σε ένα μπουκάλι με νερό 2-3 φράουλες ή αποξηραμένα δαμάσκηνα για λίγες ώρες, έτσι ώστε το νερό σας να πάρει τη γεύση των φρούτων και να είναι πιο ευχάριστη η κατανάλωσή του!

Πηγή: MediDiatrofi.blogspot.com

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης